Balan: “Victor Ponta este obligat sa anunte, in cel mai scurt timp, lista noului guvern si sa-l prezinte pentru validare Parlamentului”

Fiecare zi de incertitudine politică este un argument pentru pieţele financiare să îşi scadă încrederea în România, susţine secretarul general al organizației județene a PD-L, deputatul Ioan Bălan. Potrivit acestuia, lipsa de predictibilitate politică din ultimele zile a avut deja un efect negativ asupra leului, al cărui curs a scăzut în raport cu euro.

”Perioada de instabilitate care a urmat căderii Guvernului Ungureanu a afectat România şi orice zi de întârziere îi poate aduce retrogradarea ratingului de către agenţiile de rating internaţionale. În iulie 2011, Fitch Ratings a îmbunătăţit ratingul României pentru credite pe termen lung în valută, de la ”BB+” la ”BBB-”, iar calificativul pentru creditele pe termen lung în lei a fost revizuit în sens pozitiv, de la ”BBB-” la ”BBB”. Datoria USL este de a păstra ratingul României pierdut de guvernarea Tăriceanu în 2008 când cheltuielile bugetare nejustificate și frenezia cu care se aruncau bani publici pe fereastră au făcut ca agențiile de rating să își piardă încrederea în România. Din această cauză, Victor Ponta este obligat să anunţe, în cel mai scurt timp, lista noului guvern şi să-l prezinte pentru validare Parlamentului. Probabil că era mai bine dacă își respecta cuvântul și anunța componența Cabinetului său la 30 de secunde după adoptarea moțiunii de cenzură, așa cum se angajase”, a declarat Bălan.

Parlamentarul democrat-liberal a subliniat că PD-L a reuşit să creeze acel climat de stabilitate şi predictibilitate economică aşteptat de investitori şi a predat USL o Românie la cheie, cu perspectivă de creştere economică sănătoasă. ”Odată venită la putere, USL are datoria să lase deoparte interesele politicianiste care au mânat-o până acum pentru a consolida ceea ce am dobândit. Sperăm că USL înţelege că guvernarea presupune inclusiv asemenea calcule, şi să reacţioneze în consecinţă. În caz contrar, USL expune România unor pericole grave, o devalorizare abruptă a leului sau chiar şi numai fluctuaţiile majore de curs putând afecta grav economia ţării”, a conchis Ioan Balan.