Onofrei: Legea votului uninominal pur adoptata de Senat e nedemocratica


Intră acum și în grupul de

„Legea votului uninominal pur este un exerciţiu de imagine al lui Victor Ponta şi Crin Antonescu şi mult mai puţin un exerciţiu democratic”, susţine senatorul PDL de Suceava Orest Onofrei. El a declarat, marţi, presei că Legea votului uninominal pur adoptată de Senat este nedemocratică întrucât, conform articolului 8 din Constituţie, pluralismul este o condiţie şi o garanţie a democraţiei constituţionale, iar prin Legea votului uninominal majoritar se favorizează dominaţia unui singur partid sau a unei alianţe ce poate determina ca jumătate din electorat să nu fie reprezentat în Parlament.

Onofrei a subliniat că această lege este şi în contradicţie cu ultima decizie în materie electorală a Curţii Constituţionale care, atunci când s-a pronunţat asupra neconstituţionalităţii comasării alegerilor locale cu cele parlamentare, a recomandat ca sistemul de vot din România să fie similar cu sistemele de vot din majoritatea ţărilor Uniunii Europene. „În 25 de ţări ale Uniunii Europene votul la alegerile parlamentare este proporţional”, a spus Onofrei.

El a mai remarcat că legea este partizană întrucât favorizează un partid politic la un moment dat, în prezent fiind favorabilă USL. „S-ar putea ca legea să nu le mai fie favorabilă după o perioadă de timp şi nu cred că o lege electorală trebuie să fie schimbată în funcţie de cei care sunt favorizaţi la un moment dat”, a spus senatorul PDL.

Orest Onofrei a mai spus că în urmă cu cinci luni, actualul ministru al Justiţiei, senatorul Titus Corlăţean, atrăgea atenţia fostei majorităţi parlamentare, că modificarea legislaţiei electorale cu 12 luni înaintea alegerilor contravine legislaţiei româneşti şi recomandărilor Comisiei de la Veneţia. „Mă întreb cum comentează acum ministrul Justiţiei acest vot pentru modificarea legii electorale cu şase luni înaintea alegerilor parlamentare şi cu o lună înaintea scrutinului local”, a mai spus Onofrei.

Senatorul PDL a mai arătat că legea este nefuncţională pentru că în Parlament se manifestă partidele şi nu parlamentarii ca entităţi individuale. „Ultimii patru ani au arătat că un parlamentar ce s-a manifestat independent a fost îndepărtat din partid”, a mai declarat senatorul democrat liberal.

Orest Onofrei a subliniat că din proiect iniţial al legii au fost eliminate două prevederi importante, care dacă erau menţinute, legea nu era aprobată.
„Au fost scoase prevederile privind reducerea numărului de parlamentari şi sancţionarea traseismului politic pentru că tocmai cei care au făcut posibilă trecerea legii sunt traseiştii”, a spus Onofrei. El consideră că sistemul electoral corect pentru actualul stadiu al democraţiei din România este votul proporţional pe listă.

Senatorii au adoptat, marţi, legea USL care prevede câştigarea mandatelor de deputaţi şi senatori de către acei candidaţi care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar. Proiectul care modifică legea electorală astfel încât, la alegerile parlamentare, să câştige mandate de deputaţi sau senatori candidaţii care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar, a fost adoptat cu 77 de voturi “pentru”, 17 “abţineri” şi nouă voturi “împotrivă”. PDL anunţase că se abţine la vot, iar UDMR a fost împotrivă.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi a Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale 215/2001 şi a Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali îi are ca iniţiatori pe copreşedinţii USL, Crin Antonescu ( PNL) şi Victor Ponta (PSD).

Iniţiativa legislativă a fost votată de Senat în calitate de primă Cameră sesizată şi va fi transmisă Camerei Deputaţilor, forul decizional.


Intră acum și în grupul de