Stan il contrazice pe Onofrei: „Legea privind votul uninominal e una corecta si elimina nedreptatile facute pana acum”


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava, Ioan Stan, consideră că Legea privind votul uninominal majoritar prin care parlamentarii sunt aleşi dacă obţin cel mai mare număr de voturi în colegiul lor elimină nedreptăţile din actuala legislaţie prin care câştigau mandatul parlamentari de pe locurile doi sau trei.

Ioan Stan îl contrazice astfel de senatorul PDL Orest Onofrei care declara că acest tip de vot este nedemocratic şi că adoptarea acestei legi în Senat este doar un exerciţiu de imagine pentru liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, cei doi fiind iniţiatorii legii.

“Legea privind votul uninominal e una corectă şi elimină nedreptăţile făcute până acum, când cel de pe locul trei devenea parlamentar în colegiul său”, a spus Stan.

El a mai arătat că nu îl mai înţelege pe Orest Onofrei în ceea ce priveşte votul uninominal.

„Nu îl mai înţeleg pe Onofrei. Acum patru ani se plângea că PDL a pierdut trei parlamentari cu fosta lege şi corect e că cel ce se clasează pe primul loc să intre în Parlament”, a declarat Ioan Stan.

Deputatul social-democrat a amintit că preşedintele Traian Băsescu le-a cerut membrilor PDL să voteze legea votului uninominal pur.

„Nu înţeleg supărarea celor din PDL”, a spus Stan care a adăugat că senatorul Orest Onofrei a fost în sală când legea a trecut de Senat şi s-a eliminat traseismul şi reducerea parlamentarilor, iar PDL avea majoritatea atunci.

Senatorul PDL de Suceava Orest Onofrei, a declarat, marţi, că Legea votului uninominal pur adoptată de Senat este un exerciţiu de imagine al liderilor USL şi nu un exerciţiu democratic, modificarea legislaţiei electorale cu un an înaintea alegerilor contravenind recomandărilor Comisiei de la Veneţia.

Onofrei a declarat presei că legea votului uninominal pur este nedemocratică întrucât, conform articolului 8 din Constituţie, pluralismul este o condiţie şi o garanţie a democraţiei constituţionale, iar prin Legea votului uninominal majoritar se favorizează dominaţia unui singur partid sau a unei alianţe ce poate determina ca jumătate din electorat să nu fie reprezentat în Parlament.

Orest Onofrei a subliniat că din proiect iniţial al legii au fost eliminate două prevederi importante, care dacă erau menţinute, legea nu era aprobată.

„Au fost scoase prevederile privind reducerea numărului de parlamentari şi sancţionarea traseismului politic pentru că tocmai cei care au făcut posibilă trecerea legii sunt traseiştii”, a spus Onofrei.

El consideră că sistemul electoral corect pentru actualul stadiu al democraţiei din România este votul proporţional pe listă.


Intră acum și în grupul de