Ovidiu Doroftei: „Ipocrizia PDL nu are limite”


Intră acum și în grupul de

Ovidiu Doroftei, viceprimar al municipiului Suceava, vicepresedinte PNL Suceava

Declaratii facute in conferinta de presa sustinuta la sediul PNL:

“Ipocrizia PDL nu are limite. Dupa ce timp de aproape un an pedelistii au
tinut blocat proiectul de lege initiat de USL, prin care numarul parlamentarilor era redus la 318, pedelistii au contestat la CCR introducerea votului uninominal pur.

Contestatia PDL este o dovada de ipocrizie si politicianism. Este dreptul oricarui grup parlamentar sa conteste o lege, dar sa nu uitam ca cel mai mare sustinator al votului uninominal pur a fost Traian Basescu.

Votul uninominal pur a fost multa vreme tema preferata de campanie si de presiune a lui Traian Basescu, caruia i s-a raliat automat PDL.

De fapt, în spatele contestatiei si motivatiilor demagogice sta teama PDL ca va disparea de pe scena politica. Obiectivul nostru însa este de a da un sistem electoral stabil.

Votul uninominal, în forma adoptata de Camera Deputatilor în luna mai, este o formula de vot practicata si exemplul cel mai binecunoscut este la Marii Britanii, fara ca cineva sa puna la îndoiala soliditatea democratiei britanice. Este reprezentativ în masura în care vointa directa a alegatorului si criteriul egal – acela al primului clasat în optiunile într-un colegiu – câstiga în orice caz si fara exceptie mandatul.

Noua lege îi da practic alegatorului toata responsabilitatea, în cunostinta de cauza, sa-si aleaga deputatul sau senatorul, asa cum îsi alege primarul sau presedintele de consiliu judetean.

Efectul pozitiv al acestei formule îl reprezinta constituirea de majoritati solide, iar România are nevoie în anii urmatori de guverne sprijinite de majoritate solida, astfel încât sa nu mai existe trafic de parlamentari si combinatiile de culise.

Sistemul mai are avantajul de a aseza în scena politica, în general în formula bipolara, partide puternice, care sa poata pe parcursul mai multor cicluri electorale sa se identifice si doctrinar si sa-si selecteze candidatii, în primul rând cu gândul la ce alegeri vor face cetatenii. E o interventie majora a cetatenilor în lista si în ierarhia fiecarui partid.”


Intră acum și în grupul de