Interviu cu Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor: „Atunci cand oamenii nu te mai vor, nu poti sa te ascunzi dupa lege”


Intră acum și în grupul de

R: Domnule preşedinte, cum comentaţi recentele schimbări care au fost făcute de majoritatea USL şi cum răspundeţi acuzaţiilor că a fost o lovitură de stat?

Valeriu Zgonea: Declarațiile isterice ale lui Traian Băsescu și ale liderilor PDL au făcut foarte mult rău României. Atunci când președintele țării și liderul principalului partid de opoziție vorbesc despre „lovitură de stat”, „mineriadă” sau „atentat la adresa statului de drept”, credibilitatea României în Europa are de suferit. Iar acest lucru ne va costa scump pe noi toți. Am văzut ce s-a întâmplat cu leul și cursul de schimb, am auzit cu toții declarațiile îngrijorate ale investitorilor, am văzut că piețele financiare au devenit tot mai neîncrezătoare la adresa țării noastre. Noi acum trebuie să reparăm nu doar dezastrul celor trei ani și jumătate de guvernare PDL, dar și problemele pe care le-a provocat Traian Băsescu în ultimele două săptămâni.

R: Care sunt prevederile constituţionale care nu au fost respectate în ultimele demersuri ale majorităţii parlamentare şi ce ar trebui pus în concordanţă cu deciziile Curţii Constituţionale?

Valeriu Zgonea: Curtea Constituțională a spus foarte clar că toate hotărârile luate de majoritatea parlamentară, inclusiv înlocuirea președinților Senatului și Camerei Deputaților și suspendarea Președintelui, au fost conforme cu Legea fundamentală a statului român. Săptămâna aceasta, Parlamentul s-a întrunit pentru a pune în concordanță modificările aduse Legii referendumului cu deciziile Curții Constituționale. Dar și în acest caz, trebuie să spunem că judecătorii Curții au decis că legea este constituțională, cu precizarea că trebuie să existe aceeași unitate de măsură pentru toate tipologiile de referendum.

R: Care sunt demersurile pe care le-aţi făcut pentru a explica şi colegilor parlamentari din ţările UE procesul care s-a petrecut în România?

Valeriu Zgonea: Premierul Victor Ponta a mers la Bruxelles și a vorbit cu liderii europeni despre ceea ce se întâmplă în România. Le-a spus că țara noastră are un guvern solid, cu oameni capabili să își facă treaba, susținut de o largă majoritate parlamentară, decis să acționeze în interesul românilor. Parlamentul, Justiția și toate celelalte instituții fundamentale ale statului român își desfășoară și ele netulburate activitatea de zi cu zi. I-a asigurat că România este și va rămâne și de-acum înainte un stat de drept, democratic și european. Vom spune mereu adevărul despre suspendare, referendum și abuzurile pe care le-a făcut Traian Băsescu. Dar indiferent ce vor face și vor spune Traian Băsescu și PDL, noi nu vom pune în pericol credibilitatea și stabilitatea economică a României de dragul unor interese politice.

R: Consideraţi că referendumul va determina liniştirea mediilor politice din UE privind situaţia din România?

Valeriu Zgonea: Îmi este greu să cred că există vreun politician în România sau în Europa care să poată să conteste votul liber exprimat de către poporul român. În cele din urmă, contează mai puțin felul în care este organizat sau validat referendumul, atât timp cât oamenii vin la vot și își exprimă clar voința. Dacă oamenii care se vor prezenta la vot vor decide în majoritatea lor că Traian Băsescu trebuie să plece, atunci Traian Băsescu ar trebui să își dea demisia de onoare, indiferent dacă judecătorii Curții Constituționale vor valida sau nu referendumul. Atunci când oamenii nu te mai vor, nu poți să te ascunzi după lege.

R: Care sunt priorităţile legislative pe care le aveţi în acest moment în vederea realizării unei creşteri economice şi pentru creşterea nivelului de trai?

Valeriu Zgonea: Guvernul Ponta a făcut primii pași pentru restabilirea încrederii oamenilor în actul de guvernare. A majorat salariile bugetarilor, astfel încât să putem ajunge în cel mai scurt timp la nivelul de dinainte de iunie 2010, când Băsescu și PDL le-au tăiat oamenilor salariile cu 25%. A hotărât și că pensionarii își vor primi înapoi banii pe care tot Băsescu și PDL îi luaseră pentru asigurările de sănătate. Sunt decizii care marchează revenirea la normalitate, în care Guvernul ia decizii pentru binele oamenilor și nu împotriva lor. În perioada imediat următoare, Guvernul pregătește mai multe măsuri pentru sprjinirea mediului de afaceri, de la scutirea de impozite pentru firmele care angajează șomeri și până la plata TVA la încasare și nu la facturare. Vom anunța toate prioritățile noastre legislative la începutul sesiunii parlamentare în septembrie.

R: Ce proiecte majore are USL în vedere pentru perioada următoare?

Valeriu Zgonea: Cele mai importante proiecte ale noastre sunt legate de asigurarea unei creșteri economice durabile și îmbunătățirea nivelului de trai pentru majoritatea populației. Iar în acest sens, obiectivul nostru rămâne același – crearea de noi locuri de muncă. Suntem convinși că singura soluție pentru relansarea economiei este ca tot mai mulți români să aibă locuri de muncă sigure și bine plătite. Un loc de muncă înseamnă un venit sigur la finalul fiecărei luni. Însemnă bani pentru întreținere și utilități, mîncare și rechizite pentru copii și medicamente pentru cei bătrâni. Un venit sigur înseamnă că oamenii vor avea mai mulți bani să cheltuiască în magazine sau pentru concedii. Înseamnă și că oamenii vor putea să economisească mai mult, astfel încât mai mulți bani vor ajunge în băncile din România. În cele din urmă, crearea de noi locuri de muncă va duce la creșterea cererii, la încurajarea producției de bunuri și servicii, la ieftinirea creditelor și la majorarea veniturilor la bugetul statului. De aceea, crearea de noi locuri de muncă reprezintă prioritatea noastră numărul unu.

R: Când consideraţi că se va putea vorbi de o ieşire din criză în România?

Valeriu Zgonea: Vom putea vorbi despre ieșirea din criză doar atunci când vom reuși să recuperăm cele 700.000 de locuri de muncă pe care guvernele lui Traian Băsescu le-au pierdut în ultimii trei ani și jumătate. Au dat afară zeci de mii de angajați din sistemul bugetar. Au tăiat salariile cu 25% și au impozitat pensiile. Au majorat TVA la 24% și au închis sute de spitale și școli din întreaga țară. Vreme de trei ani și jumătate, Băsescu și PDL nu au fost în stare să facă nimic pentru îmbunătățirea nivelului de trai al popoulației. În mai puțin de cinci luni, guvernul USL a reușit să îndrepte o parte din aceste nedreptăți și să majoreze veniturile pentru câteva milioane de familii din întreaga țară. Băsescu spunea că nu există bani pentru aceste majorări și că economia se va prăbuși dacă le dăm oamenilor banii înapoi. Le-am dat banii înapoi și nimic rău nu s-a întâmplat. Acesta este drumul pe care trebuie să continuăm.


Intră acum și în grupul de