Ce spun primarii din judetul Suceava despre actualizarea listelor electorale


Intră acum și în grupul de

Edilii şefi din judeţul Suceava aşteaptă instrucţiuni clare de la Guvern privind modul în care se face actualizarea listelor electorale permanente.

Primarul democrat-liberal al Sucevei, Ion Lungu, a declarat că într-o primă fază se face o corelare între datele din registrul de evidenţă a populaţiei şi listele electorale permanente. „Facem punctajul cu listele electorale permanente”, a spus primarul care a menţionat că nu se poate şti care este numărul locuitorilor care sunt în afara ţării. „Dacă vor apărea informaţii suplimentare, le vom pune în practică”, a spus Lungu.

Primarul liberal al municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură, a declarat că de marţi se va merge din casă în casă pentru verificarea listelor electorale permanente. El a spus că sunt angajaţi ai Primăriei pregătiţi pentru a face această verificare „din apartament în apartament”. Negură a menţionat că potrivit recensământului, municipiul are aproximativ 19.000 de locuitori, iar în listele electorale permanente sunt înscrişi 17.100 de electori.

Primarul oraşului Gura Humorului, Marius Ursaciuc (PNL), a declarat că nu a primit de la Guvern nicio instrucţiune privind modul în care trebuie reactualizate listele electorale permanente. El a precizat că potrivit recensământului, în oraş sunt 12.800 de locuitori la care se adaugă aproximativ o mie de persoane plecate din ţară pe o perioadă lungă, iar numărul electorilor în listele electorale permanente este de aproximativ 12.000.

În municipiul Vatra Dornei, primarul Ilie Boncheş (PDL) a spus că datele de la evidenţa populaţiei şi de stare civilă sunt corelate şi a menţionat că aşteaptă instrucţiuni clare de la Guvern privind modul în care se face această actualizare a listelor electorale.

Primarul municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean (PDL), a declarat că problema actualizării listelor electorale permanente aparţine secretarului municipiului şi că nu s-a ocupat niciodată de modul de organizare a alegerilor.

Secretarul municipiului Rădăuţi, Haralambie Herghelegiu, a declarat că listele electorale din acest municipiu sunt actualizate şi că a fost transmisă situaţia clară. El a recunoscut că potrivit datelor preliminare ale recensământului din 2011, în municipiul Rădăuţi populaţia stabilă este de 22. 145 de locuitori, iar numărul de persoane cu drept de vot înscrise în liste este de 26.066. Herghelegiu consideră că recensământul nu a luat în calcul şi persoanele care nu se mai află în ţară, el menţionând însă că aceştia nu au anunţat pe nimeni că pleacă din ţară.

Primarul comunei Adâncata, Viorel Cucu (PDL) a declarat că aşteaptă o dispoziţie clară şi instructaj privind modul în care vor trebui reactualizate listele electorale. El a spus că nu are cum să facă o actualizare a listelor fără să aibă un regulament clar de aplicat. Primarul a arătat că nici angajaţi care să se ocupe de această acţiune nu sunt suficienţi, precizând că din 11 angajaţi doi sunt în concediu. Cucu a spus că în funcţie de ceea ce va stabili Guvernul va fi făcută actualizarea acestor liste.


Intră acum și în grupul de