„Romanii au cel mai mult de suferit dintre toti pacientii din tarile UE”. Vezi cine spune asta


Intră acum și în grupul de

România se află pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul deceselor cauzate de lipsa medicamentelor, susţine eurodeputatul PDL de  Suceava, Petru Luhan. Într-un comunicat de presă, europarlamentarul democrat-liberal arată că „românii au cel mai mult de suferit dintre toţi pacienţii din ţările UE din cauză că listele cu medicamentele compensate nu au mai fost actualizate de peste 1.600 de zile”.

Luhan menţionează că plenul Parlamentului European a votat săptămâna aceasta directiva care reglementează transparenţa măsurilor de stabilire a preţurilor medicamentelor la nivel european şi că PE a propus o limită de 60 de zile pentru deciziile cu privire la stabilirea preţurilor şi la rambursarea pentru medicamente generice, astfel încât să fie disponibile mai repede, iar pacienţii şi sistemele de asigurări sociale să poată economisi bani.

petru luhan

Eurodeputatul sucevean precizează că în conformitate cu textul votat, deciziile privind noile medicamente vor respecta termenul actual de 180 zile, iar pentru evitarea abuzurilor, primirea cererii va trebui confirmată de către autoritățile naţionale în termen de zece zile.

În intervenţia din plenul Parlamentului European, Petru Luhan a  semnalat că românii au cel mai mult de suferit dintre toţi pacienţii din ţările UE din cauza faptului că listele cu medicamentele compensate nu au mai fost actualizate de peste 1.600 de zile, cea mai lungă perioadă înregistrată într-un stat membru.

„Am cerut în intervenţia mea din plenul Parlamentului European ca organizaţiile de pacienţi să aibă dreptul să solicite iniţierea procesului de includere a unui medicament în sistemele de asigurări de sănătate şi să fie informate despre progresele înregistrate în acest proces. Am cerut, de asemenea, implicarea Comisiei Europene în monitorizarea şi depistarea întârzierilor în ceea ce privește accesul pacienților la pieţe. Consider că este esenţială o cooperare strânsă între Comisie, autoritățile naţionale şi părţile interesate”, a subliniat Luhan.

El mai arată că, în România, ultima includere a medicamentelor inovatoare pe lista de medicamente gratuite şi compensate a avut loc la mijlocul anului 2008 ceea ce înseamnă că peste 140 de medicamente şi indicaţii noi aşteaptă de aproape cinci ani să ajungă la pacienţi, iar dintre aceste medicamente, multe sunt destinate unor boli grave, cum ar fi cancerul.

„Din 2008 nici un medicament nou, inovator nu a mai fost inclus în sistemul public de rambursări ceea ce a creat o discrepanţă considerabilă între tratamentele disponibile pacienţilor din alte ţări europene şi pacienţilor români, dar şi o îngrădire a drepturilor pacienţilor români la tratamente de ultima generaţie. Această situație este unică între statele membre ale Uniunii Europene şi de aceea este nevoie de măsuri urgente pentru rezolvarea acestei crude realităţi din România”, a precizat Luhan.


Intră acum și în grupul de