Senatorul Ovidiu DONTU va lucra pentru noua forma a Constitutiei Romaniei


Intră acum și în grupul de

Senatorul PSD de Fălticeni, Ovidiu Donțu, a fost ales miercuri, de plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului, drept membru al Comisiei parlamentare comune de Revizuire a Constitutiei.

Ovidiu Donțu, care este președintele executiv al organizației județene Suceava a PSD, sustine că preocuparea comisiei va fi spre oferirea unui cadru legal in care legile sa fie mai simple si mai clare, prin care să poată fi sancționat traseismul politic al parlamentarilor prin pierderea mandatului, iar numărul parlamentarilor, redus la 300.

ovidiu dontu 1

”Constituția trebuia adaptată realităților economice și politice din România și din Uniunea Europeană. Decizia trebuie adusă mai aproape de cetățean și trebuie sprijinită o reală independență a Justiției. Ne preocupă întărirea rolului Curții Constituționale și introducerea Regiunilor pentru racordarea administrației publice la beneficiile de care se bucură România în calitate de membru al UE”, a explicat senatorul sucevean.

Dontu a mai spus că unul dintre obiectivele principale ale revizuirii il constituie ”îmbogățirea regimului juridic al drepturilor fundamentale ale cetățenilor, în special dreptul la apărare, inviolabilitatea domiciliului, protecția vieții private, secretul corespondenței si dreptul de proprietate”.

Senatorul Ovidiu Donțu este absolvent de studii aprofundate de drept internațional la Strasbourg, ca bursier al Consiliului Europei (1997).

Comisia comună este compusă din 23 de membri, deputaţi şi senatori, şi are un birou format dintr-un preşedinte, cinci vicepreşedinţi şi doi secretari. Pentru ca şedinţele comisiei să aibă loc, este necesară participarea a cel puţin două treimi dintre membrii acesteia, potrivit proiectului de hotărâre.

Potrivit algoritmului parlamentar, PSD va avea 9 membri, PNL – 6 membri, PDL – 3 membri, PPDD – doi membri, UDMR – un membru, minorităţi – un membru,  PC – un membru. Comisia e condusa de Crin Antonescu, presedintele Senatului României.


Intră acum și în grupul de