Irimie: Coplata nu mai are rolul stabilit initial (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

vasile ilie si cristian irimie

Vicepreşedintele PDL Suceava, medicul Cristian Irimie, a declarat marţi că introducerea coplăţii a fost negociată cu FMI în anul 2009, de fostul ministru PSD al Sănătăţii, Ionuţ Bazac, iar rolul acestei taxe era pentru o mai bună gestiune a resurselor în sistemul sanitar. Fostul secretar de stat în Ministerul Sănătăţii a explicat, în cadrul unei conferinţe de presă, că această coplată se numea „tichet moderator de sănătate” şi avea rolul de a conştientiza populaţia că accesul la sistemul sanitar costă, iar prin plata unor sume, să se modereze accesul pentru cei care abuzează, cum ar fi cei care solicită investigaţii RMN, deşi nu întotdeauna este recomandat un astfel de examen.

Irimie a explicat că, iniţial, coplata era destinată fiecărui sector, de la medicii de familie şi până la spital, dar că acum coplata nu mai are rolul stabilit iniţial. „Cu ceea ce strâng ei nu vor acoperi costul chitanţelor, nu acoperă cheltuielile de administrare”, a spus Irimie. El s-a întrebat de ce nu se introduce cardul naţional de sănătate care ar asigura o evidenţiere clară a serviciilor medicare oferite, dar că ar însemna şi o reducere a „încrengăturii” între farmacişti, medici şi firme de distribuţie.

Fostul secretar de stat în MS a mai declarat şi că iniţiativa actualei conduceri a ministerului de a organiza achiziţii de medicamente, materiale medicale şi aparatură medicală va deveni periculoasă pentru sistem.

Irimie a spus că în ceea ce priveşte achiziţiile pentru ceea ce bugetează Ministerul Sănătăţii, programe naţionale şi aparatură, se justifică aceste achiziţii centralizate, dar că se doreşte ca acest tip de achiziţii de medicamente şi materiale sanitare să fie făcute şi pentru spitale.

El a arătat că în ultimii ani s-a făcut descentralizare în sistem, iar spitalele sunt în administrarea administraţiilor locale sau judeţene. Irimie s-a întrebat cum vor fi făcute aceste achiziţii centralizate în condiţiile în care ordonatorul principal de credite sunt preşedinţii de CJ sau primarii. „Cum le iei banii?”, a întrebat Irimie.

El a apreciat drept glume iniţiativele ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, de a desfiinţa direcţiile de sănătate publică, casele judeţene se asigurări de sănătate, sau că va exista un sistem prin care vor fi plătiţi diferit medicii, după competenţe. „Cine face diferenţierea, managerul spitalului, şeful de secţie sau vor fi stabilite criterii de competenţă?”, a întrebat Irimie care consideră că aprecierea unui medic are o mare doză de subiectivism.

El consideră că este doar „o glumă” care le dă oamenilor din sistem iluzia că lucrurile se vor modifica în bine, dar a arătat că spitalele nu pot aloca mai mult de 70 la sută din buget pentru salarii şi că dacă va fi mărit un salariu, va trebui scăzut altul. „Cei care pierd vor fi tot tinerii”, a spus Irimie arătând că cei în vârstă au experienţă, au prieteni şi „sunt la butoane”.


Intră acum și în grupul de