Vasile Ilie sustine ca Regiunea de NE trebuie impartita in doua regiuni (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

vasile ilie 2

România are interesul să fructifice cât mai bine oportunitatea de regionalizare, a declarat marţi vicepreşedintele PDL Suceava, Vasile Ilie, într-o conferinţă de presă susţinută le sediul partidului, arătând că actuala regiune de dezvoltare nord est, care este cea mai mare regiune, dar şi cea mai săracă, va trebui împărţită în două regiuni, acestea devenind poli de dezvoltare. „Dacă rămâne o singură regiune se face o zonă şi mai săracă”, este de părere Ilie, care este şi lider al grupului PDL din CJ Suceava. El care a explicat că dezvoltarea unei astfel de regiuni se va concentra, cel mult, în apropierea centrului regional, restul judeţelor urmând să intre în declin.

Liderul democrat-liberal consideră că pentru judeţele din actuala regiune de dezvoltare nord est, proiectul de regionalizare susţinut de ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, va fi „o catastrofă” pentru că va determina accentuarea sărăciei.

Ilie a spus că şi dacă sunt luate în considerare proiecte similare de regionalizare, din Polonia sau Cehia, populaţia dintr-o regiune este între unul şi două milioane de locuitori în timp ce în regiunea de dezvoltare nord est populaţia este de 3,6 milioane de locuitori. „Interesul naţional este ca această zonă să fie împărţită în două regiuni”, a spus liderul PDL Suceava.

El a subliniat că Bucovina a fost regiune separată, inclusiv când teritoriul era ducat sub administraţie austriacă, dar şi în perioada de la unirea cu România şi până în prezent, inclusiv în timpul comunismului.  „Menţinerea statutului Bucovinei va determina ca partea din nord a Moldovei să devină pol de dezvoltare în interes local şi naţional”, a mai declarat Vasile Ilie.

Liderul PDL Suceava a criticat actuala guvernare USL arătând că în timp ce vorbeşte de necesitatea atragerii de fonduri europene nu asigură cofinanţarea pentru proiectele europene aflate în derulare. „În judeţul Suceava avem proiecte europene de un miliard de euro. Proiectele europene nu s-au cofinanţat în acest an pentru prima dată în istoria Consiliuului Judeţean”, a spus Vasile Ilie.

Vicepremierul Liviu Dragnea a admis, luni, că actualul desen regional al României are argumente serioase pentru a fi adoptat, el arătând că, deşi analiza nu s-a finalizat şi decizia nu a fost luată, lucrurile se îndreaptă „cu paşi serioşi” în această direcţie.

Întrebat dacă se va merge pe structura celor 8 regiuni de dezvoltare, Dragnea a precizat: „Trebuie să recunosc faptul că actualul desen regional din România are argumente serioase. Nu s-a finalizat analiza, mai sunt criterii care se iau în evaluare, continuă dezbaterile publice, dar se pare că ne îndreptăm cu paşi serioşi către asta”.


Intră acum și în grupul de