Ardeleanu: “Realitatea scolii a devansat bunele intentii ale legiuitorilor”


Intră acum și în grupul de

ardeleanu

După 1990, nici o legislatură în Parlamentul României nu a trecut fără dezbaterea a cel puțin unui proiect legislativ legat de reintroducerea uniformei în şcoli, a declarat deputatul PDL de Suceava, prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu, arătând într-o postare recentă pe blogul său că rând pe rând, toate aceste proiecte, au fost, în final, respinse cu cele mai bune intenții.

“Așa s-a întâmplat și în Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaților, marţi, 9 aprilie 2013. După o dezbatere care a fost politizată de unii vorbitori ai USL, într-o manieră inacceptabilă și singulară pentru acest subiect, și această Comisie a Parlamentului României, votul, foarte strâns, de altfel, a respins Proiectul legislativ 156/2012 cu privire la introducerea ținutei școlare obligatorii în învățământul general obligatoriu, liceal și profesional de stat și particular”, a ţinut să sublinieze parlamentarul sucevean, întrebându-se, ca iniţiator al acestui proiect legislativ, împreună cu alți 70 de semnatari, “de ce o măsură benefică, atât de dorită și așteptată, de fapt, nu poate pătrunde, firesc, fără scandal și politizare, pe ușa din față, în școala noastră”.

“Realitatea şcolii a luat-o înaintea bunelor noastre intenții”, a afirmat Ardeleanu, precizând că majoritatea unităților școlare care se respectă au găsit soluția pentru a se impune și printr-o ținută școlară corespunzătoare în rândul elevilor, cu însemne specifice, de tradiție, unele dintre ele. “Și asta se întâmplă inclusiv în școlile din sate sărace, departe de confortul <<lumii dezlănțuite>>, departe de <<fițele>> care generează, vai!, consum de alcool și droguri, violență în școală, atitudini de frondă care sunt imediat postate și pe internet și la care, și noi, educatorii, ne uităm consternați, neputincioși.

Nu pot și nu vreau să cred ca o inițiativă ca cea de a încerca, încă o dată (pentru a câta oară?), introducerea ținutei școlare adecvate în școală, nu va avea ecoul așteptat de atâția români și în gândul și atitudinea colegilor parlamentari. Sau preferăm să <<admirăm>>  spectacolul tragic oferit de sutele de tineri care pleacă de la școală, în plină zi, pentru a intra în baruri și a consuma una, alta, fără ca nimeni să-i recunoască drept elevi, fără ca nimeni să se sesizeze, de fapt, de lipsa unor repere în viețile lor fragede”, a transmis deputatul democrat-liberal, în finalul postării.


Intră acum și în grupul de