Vasile Ilie despre atribuirea intretinerii drumurilor judetene firmei Drumuri şi Poduri SA Suceava: „Este ilegala” (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

vasile ilie

 Proiectul de hotărâre iniţiat de consilieri judeţeni USL la care s-a alăturat şi un consilier PPDD, prin care societatea Drumuri şi Poduri SA Suceava, firmă aparţinând Consiliului Judeţean, să opereze, în parte, serviciul de administrare, întreţinere şi reparaţii a drumurilor judeţene în regim de gestiune delegată, este ilegal, susţine liderul grupului PDL din CJ Suceava, Vasile Ilie, care este şi vicepreşedinte al PDL Suceava. El a declarat, într-o conferinţă de presă că, după ce s-a încercat luna trecută înscrierea acestui proiect pe ordinea de zi, în ciuda avizelor negative ale serviciilor de specialitate, a constatat că proiectul a fost înscris pentru dezbatere pentru şedinţa de vineri a CJ Suceava. „Tupeul este maxim”, a spus Ilie.

El a arătat că la acest proiect de hotărâre prin care se decide ca toate lucrările la drumurile judeţene să fie atribuite direct, fără licitaţie, SC Drumuri şi Poduri SA Suceava, încalcă legislaţia în vigoare, fapt prezentat în rapoartele serviciilor de drumuri şi poduri, juridic şi de achiziţii publice din CJ, dar şi opinia scrisă a secretarului judeţului, fiind întărită de o decizie definitivă şi irevocabilă a Tribunalului Suceava.

Vasile Ilie a spus că de fapt se urmăreşte ca anumite „firme prietene” să beneficieze de lucrări la aceste drumuri judeţene prin subcontractare întrucât Drumuri şi Poduri SA nu mai are capacitatea de a asigura intervenţiile în judeţ. „Societatea a vândut peste jumătate din active şi a rămas fără baze de de deszăpezire şi principalele puncte de lucru. Utilajele sunt depăşite moral şi fizic, iar cele care erau luate în leasing au fost date înapoi”, a spus liderul PDL Suceava. El a subliniat că proiectul de hotărâre iniţiat aruncă de fapt o perdea de fum pentru ca alte societăţi să preia direct lucrările.

Vasilie Ilie consideră că societatea ar putea ieşi din insolvenţă şi să poată participa la licitaţii dacă, după rectificarea din luna iulie, va încasa debitele de peste 10 milionae de lei de la Consiliul Judeţean Suceava şi de la primăriile din judeţ. „Dacă aceeaşi consilieri judeţeni ar propune o hotărâre prin care să se aloce aceşti bani datoraţi, societatea ar ieşi din insolvenţă şi ar putea să participe la licitaţii şi s-ar păstra două sute de locuri de muncă şi nu s-ar rezolva anumite interese”, a spus Vasile Ilie.

 Consilierii judeţeni care propun ca societatea Drumuri şi Poduri SA Suceava, firmă aparţinând Consiliului Judeţean, să opereze, în parte, serviciul de administrare, întreţinere şi reparaţii a drumurilor judeţene în regim de gestiune delegată susţin că în acest fel CJ Suceava va beneficia de mai multe avantaje, cum ar fi preţul de cost pentru serviciile de întreţinere şi reparaţii, care ar putea fi negociat, ceea ce ar însemna o reducere de cel puţin zece procente faţă de preţurile de pe piaţa liberă, dar şi că societatea va efectua serviciile non-stop în condiţii de calamităţi. În motivarea proiectului se mai arată că 90 la sută din profitul SC Drumuri şi Poduri SA Suceava revine Consiliului Judeţean, sub formă de dividend sau fond de dezvoltare a societăţii.

SC Drumuri şi Poduri SA a fost înfiinţată în 2005, din Regia Autonomă Drumuri şi Poduri, având profit în anii 2006, 2007 şi 2008, când profitul a fost de 6 milioane de lei, dar în 2009 şi 2010 a avut pierderi de câte patru milioane de lei, iar în 2011 pierderile au fost de 5,7 milioane de lei.

În aprilie 2011 firma a intrat în procedură de insolvenţă voluntară, iar prin instanţă s-a stabilit un plan de reorganizare şi ca datoriile să fie plătite timp de trei ani. AGA şi CA ale SC Drumuri şi Poduri SA au pus în aplicare mai multe planuri de restructurare, iar acum societatea are doar 130 de angajaţi. Fiind în procedură de insolvenţă, firma nu poate participa direct la licitaţii.


Intră acum și în grupul de