Senatorul Bereanu cere ministrului Agriculturii sa reanalizeze situatia celor o mie de fermieri suceveni obligati sa restituie subventiile


Intră acum și în grupul de

neculai bereanu

Senatorul PSD de Suceava, Neculai Bereanu, a cerut ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, printr-o interpelare, să reanalizeze situaţia celor aproximativ o mide de fermieri suceveni obligaţi să restituie subvenţiile primite în anii 2008-2010 pentru că ar fi avut datorii la bugetul de stat.

În interpelare, senatorul sucevean arată că de subvenţii au beneficiat în judeţul Suceava aproximativ 21.000 de fermieri, crescători de animale, care au primit, în total, 55,6 milioane de lei în anii 2008, 2009, 2010.

El explică în interpelare că, din nefericire, un număr de aproximativ o mie de fermieri sunt obligaţi să restituie sumele primite din cauză că, la depunerea dosarelor, nu au declarat că au datorii faţă de autorităţile publice, în unele cazuri acestea fiind derizorii, de câţiva lei.

Neculai Bereanu a subliniat că situaţia în care sunt puşi aceşti fermieri este îngrijorătoare întrucât nu au de unde să plătească sume mari de bani.

El adaugă că din 2011 nu mai este obligatoriu ca beneficiarii de subvenţii să nu aibă datorii către autorităţile publice.

Mai mult, Neculai Bereanu menţionează că situaţii similare au fost şi în alte judeţe, iar în cinci dintre ele fermierii au câştigat în instanţă şi nu au mai fost obligaţi să achite sumele respective.

În aceste condiţii, senatorul PSD sucevean îi cere ministrului Agriculturii să analizeze situaţia fermierilor suceveni şi să găsească soluţii pentru ca această situaţie să fie depăşită. Peste 850 de fermieri (persoane fizice si juridice) din judetul Suceava au fost somați de cei de la APIA să returneze la bugetul de stat subvențiile primite în anul 2008, după ce Curtea de Conturi a constatat că respectivele persoane au obtinut banii declarând în fals că nu au datorii la bugetul local sau la cel de stat.

Fermierii respectivi au fost somați sa returneze prima acordată în anul 2008 dar și primele acordate pentru anii 2009 si 2010, ani considerați a fi sancționatorii deoarece în anul 2008 nu au indeplinit condiția de eligibilitate, de a nu avea debite restante la bugetul local sau la bugetul de stat.

În 2008, pentru a primi subvenția era suficientă doar o simplă declarație pe proprie răspundere prin care fermierul, persoană fizică sau juridică, sustinea că nu are datorii la buget, sancțiunea pentru fals în declarații fiind de natură penală. Din 2009 condiția a fost de prezentare a unor adeverințe care să ateste situația datoriilor către buget.

Oficialii APIA Suceava au explicat că sumele imputate fermierilor incep de la 3.180 de lei si ajung, într/un caz al unei persoane juridice, la suma de 666.700 de lei. Aceeași oficiali au spus că există 4 cazuri în care este posibilă începerea urmării penale pentru cei care au declarat in flas în vederea obtinerii primelor acordate de stat. În momentul de față se lucrează la întocmirea situației exacte cu sumele ce urmează a fi imputate fermierilor.


Intră acum și în grupul de