Amendamentul senatorului Ovidiu Dontu, aprobat de Comisia de revizuire a Constitutiei

Comisia pentru revizuirea Constituţiei a modificat, marţi, articolul 28 al Legii fundamentale care se referă la secretul corespondenţei, în sensul că au fost introduse în corpul legii şi comunicaţiile electronice, potrivit Agerpres, scrie Cotidianul.ro.

Astfel, potrivit sursei citate, alineatul 1 al articolului amintit va avea următorul cuprins – ”Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poştale, al convorbirilor telefonice, al comunicaţiilor electronice şi al datelor de trafic şi al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil”.

Acest amendament a fost iniţiat de deputaţii liberali Vasile Horga, Dan Motreanu, Ion Pârgaru şi Dan Coriolan Simedru şi a fost adoptat în unanimitate de Comisie.

ovidiu dontu 2

Cotidianul.ro precizează că tot în unanimitate a fost aprobată şi completarea articolului cu alte două alineate, prin adoptarea amendamentului senatorului PSD Ovidiu Donţu, potrivit căruia ”Autorităţile publice garantează secretul corespondenţei”, dar şi a unui alt amendament, înaintat de Forumul Constituţional, prin care este reglementat faptul că interceptările şi înregistrările convorbirilor sau comunicărilor se dispun de către instanţa competentă.

Prin urmare, alineatul 3 al articolului 28 din Constituţie va avea următorul conţinut: ”Interceptarea şi înregistrarea convorbirilor sau comunicărilor efectuate prin telefon ori alt mijloc electronic de comunicare, înregistrarea în mediul ambiental, date de localizare, înregistrarea de imagini, obţinerea listei convorbirilor telefonice ori alte asemenea tehnici indicate în lege se dispun de instanţa de judecată competentă”.

Discuţia din cadrul Comisiei comune a Parlamentului privind revizuirea Legii fundamentale nu a fost finalizată pe acest subiect, şedinţa fiind suspendată din lipsă de cvorum.

Lucrările vor fi însă reluate în cursul zilei de miercuri, începând cu ora 10.00, mai arată sursa citată.