Gheorghe Flutur: ”este nevoie de infiintarea unei banci agricole!”

Secretarul general al PDL, senatorul Gheorghe Flutur, a declarat sâmbătă că pentru proiecte UE de dezvoltare a agriculturii este nevoie de realizarea cadastrului gratuit, de creşterea cofinanţării la cel putin 70 %, dar şi de o bancă agricolă care să asigure finanţarea în domeniu.

Flutur care este și liderul judetean al democrat-liberalilor suceveni a declarat, imediat după înfiinţarea în cadrul PDL Suceava a comisiei de Agricultură, Dezvoltare Rurală şi Mediu, că Guvernul va trebui să asculte vocea fermierilor astfel încât agricultura să devină motorul de dezvoltare al ţării.

flutur gheorghe

El a arătat că lipsa cadastrului creează probleme şi îngreunează promovarea de proiecte cu finanţare europeană, iar în lipsa unei pieţe funciare samsarii de terenuri le cumpără pe nimic.

Liderul PDL a spus că proiectul pilot iniţiat în guvernarea PDL pentru realizarea cadastrului gratuit este oprit, în Suceava fiind două comune beneficiare ale acestui program.

„Vom cere Guvernului să se realizeze cadastrul cu fonduri ale Uniunii Europene”, a spus Flutur.

El a mai spus că este important ca şi cofinanţarea proiectelor de dezvoltare a agriculturii să crească de la 40 la sută în prezent la 70 la sută întrucât beneficiarii acestor proiecte nu au banii necesari.

„Astăzi băncile fug să finanţeze agricultura şi de aceea e nevoie de înfiinţarea unei bănci agricole”, a adăugat senatorul sucevean.

Flutur a mai spus că PDL cere Guvernului ca din 2014 şi pomicultorii să beneficieze de fonduri pentru reconversie, cum au primit proprietarii de viţă-de-vie, dar şi înfiinţarea de perdele de protecţie pentru căi de comunicaţii, terenuri agricole şi malurile râurilor.

Totodată, el consideră că este nevoie de înfiinţarea unor unităţi de tip cooperatist după model francez pentru preluarea produselor agricole de la micii fermieri.

Liderul democrat-liberal a menţionat că pentru dezvoltarea satului românesc este nevoie de deblocarea programelor de aducţiuni de apă şi de reţele de canalizare finanţate prin Fondul de Mediu arătând că sunt lucrări realizate în proporţie de 50 sau chiar 70 la sută şi care se deteriorează.

„Va trebui ca Guvernul să audă vocea fermierilor pentru că acum 70 la sută din produsele alimentare se importă. Agricultura României poate deveni însă motorul de dezvoltare a ţării”, a mai spus Flutur.

Comisia de Agricultură, Dezvoltare Rurală şi Mediu din cadrul PDL Suceava a fost înfiinţată în prezenţa responsabilului naţional pe domeniu, Ştefan Gheorghe, care este şeful Patronatului piscicol din România şi vicepreşedinte PDL.

Din comisie fac parte 50 de membri, fermieri, crescători de animale, procesatori, oameni de afaceri, primari şi profesori în domeniul agricol şi ţărani.