Sanda Ardeleanu: Romania alaturi de Togo si Camerun printre tarile cu cel mai mic procent de femei in Parlament


Intră acum și în grupul de

Şefa delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei, deputatul PDL de Suceava Sanda Maria Ardeleanu, prezentă la Abidjan, şi-a exprimat îngrijorarea privind cota redusă de femei din Parlamentul României în comparaţie cu alte ţări francofone.

Deputatul democrat-liberal sucevean arată pe blogul persoanal că în cadrul Reuniunii femeilor parlamentare a Adunarii Parlamentare a Francofoniei, care a avut loc marţi, 9 iulie, la Abidjan, în Coasta de Fildeș, s-a prezentat Proiectul de Raport cu privire la rolul partidelor politice și impactul sistemului electoral în reprezentarea femeilor în Parlament.

sanda ardeleanu 5

În ceea ce privește cotele de reprezentare a femeilor în politică și prezența lor în Parlament, România se situează cu un procent de 13,35% reprezentativitate în Camera Deputaților și 7,39% în Senat, printre țările cu cea mai redusă reprezentativitate, alături de Albania (7,15%), Armenia (10,69%), Benin (8,43%), Bulgaria (15,7%), Camerun (13,9%), Congo (7,35%), Coasta de Fildeș (9,8%), Ungaria (8,8%), Togo(11,1%), a precizat Ardeleanu.

El a subliniat că printre țările francofone cu o înaltă reprezentativitate feminină în Parlament se află Andorra (50%), Belgia (38%), Burundi (46,34%), Canada (36,86%), Rwanda (56,25%), Senegal (42,67%).

 

„România nu figurează nici la capitolul “Dispoziții constituționale favorabile participării femeilor”, nici la cel cu privire la Prevederi legislative / legea parității, în schimb se înregistrează cu prevederi legate de Sistemul cotei de participare, (doua partide reprezentate în Parlament au adoptat sistemul cotei minimale de 30% încă din 2001)”, susţine Sanda Maria Ardeleanu.

Deputatul PDL de Suceava Sanda-Maria Ardeleanu, care este şefa Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei, participă la cea de-a 39-a Sesiune a Adunării Parlamentare a Francofoniei-APF, ce se desfăşoară în Coasta de Fildeş, la Abidjan, în perioada 9-12 iulie 2013


Intră acum și în grupul de