Liberalii suceveni au adoptat o rezolutie pentru sustinerea Regiunii administrative Bucovina


Intră acum și în grupul de

Liberalii suceveni, prin reprezentanţii lor, vor avea o atitudine favorabilă înfiinţării Regiunii administrative Bucovina. În acest sens, Delegaţia Permanentă a PNL Suceava a adoptat o rezoluţie, care va sta la fundamentarea demersului politic.

 Alexandru Baisanu

Preşedintele PNL Suceava, deputatul Ştefan Alexandru Băisanu, a anunţat că membrii Delegaţiei Permanente a organizaţiei judeţene de partid au adoptat o hotărâre în baza căreia reprezentanţii liberalilor suceveni vor susţine, în cadrul procesului de reorganizare teritorială, înfiinţarea Regiunii administrative Bucovina. El a precizat că rezoluţia a fost luată în urma unor dezbateri riguroase, aplicate, şi a fost votată în unaimitate, astfel ca, în procesul regionalizării, toţi liderii PNL Suceava vor trebui să susţină constituirea Regiunii administrative Bucovina.

Astfel,  liberalii suceveni s-au pronunţat ca procesul regionalizării să fie făcut de jos în sus şi să exprime voinţa marii majorităţi a populaţiei pentru a fi acceptat şi să nu fie realizat printr-o decizie arbitrară a unor decidenţi centrali.

Băişanu a subliniat că prin Constituţia austriacă din 4 martie 1849, Bucovina a fost declarată provincie autonomă a Casei de Austria, cu titlul de Ducat şi era  împărţită în două ţinuturi – Suceava şi Cernauţi. In acest context, a punctat liderul liberalilor suceveni, Bucovina a devenit o provincie istorică care s-a unit cu România în 1918, drept pentru care, acum, trebuie să devină regiune distinctă în cadrul noii reorganizări administrative. In plus, deputatul Baisanu a reamintit că la readucerea structurii administrative creată de austrieci în componenţa României s-au purtat negocieri între reprezentanţii Bucovinei şi cei ai României care includeau, printre altele şi păstrarea Bucovinei ca regiune distinctă în cadrul statului român.

Băişanu a ţinut să sublinieze că, în perspectiva actualului demers, a depus depus de ceva vreme o iniţiativă legislativă prin care ziua de 28 noiembrie, când s-a votat unirea Bucovinei cu România, să fie declarată Ziua Bucovinei. “ Bucovina e o regiune istorică, şi nu una trasată cu pixul la un moment dat”, a adaugat ferm liderul liberalilor suceveni.


Intră acum și în grupul de