Vartic: Prin Comitetul de initiativa pentru infiintarea regiunii Bucovina s-a reusit un lucru bun, chiar daca prea tarziu

UNPR Suceava salută înființarea unui Comitet de inițiativă pentru înființarea regiunii Bucovina. “Deși tardivă această inițiativă, având in vedere că la nivel național dezbaterile privind regionalizarea sunt la final, poate avea succes doar dacă există cu adevărat dorința de a face ceva. Pentru că a nu face nimic este uneori mai corect decât a face ceva doar de forma și a decredibiliza un proiect cu un impact atât de mare asupra viitorului sucevenilor.

 catalina vartic 1

Ne exprimăm pe această cale regretul că la dezbaterea privind oportunitatea înființării unei noi regiuni in nord estul României de joi, 25 iulie, de la Palatul Administrativ, au fost invitate sa participe doar 70 de persoane. E regretabil  că nu au fost invitați reprezentanții tuturor partidelor politice, indiferent dacă au sau nu reprezentare la nivelul consilierilor județeni, că nu au fost invitați reprezentanți ai ONG-urilor , ai mediului de afaceri, ai localităților județului, că nu a fost o dezbatere deschisă la care să poată participa orice om simplu”, a declarat preşedintele UNPR Suceava, Cătălin Vartic, într-un comunicat de presă.

Potrivit acesteia, regionalizarea trebuie înțeleasă ca un proces făcut in sprijinul omului simplu, care să aducă beneficii omului simplu, prin reducerea birocrației, prin facilitarea accesului la resurse, printr-o administrație suplă și eficientă. “De aceea e important ca la discuțiile despre regionalizare să participe orice persoană care are apoi posibilitatea sa răspândească informațiile in teritoriu”, a ţinut să sublinieze liderul progresiştilor suceveni.

Vartic a amintit în comunicatul de presă că UNPR Suceava a organizat in 25 februarie un miting pentru înființarea  regiunii Suceava, miting la care au participat 200 de persoane. “In februarie când am organizat această acțiune se putea, dacă exista dorința si voința politică să se facă un apel comun al reprezentanților județului Suceava si, probabil, proiectul de regionalizare al țării, care a început sa prindă contur in martie-aprilie, ar fi fost altul. Atunci au existat puncte de vedere si inițiative  ale partidelor politice, dar nu s-a reușit închegarea unui punct de vedere comun si a unui plan comun de acțiune.

Acum, prin acest comitet de inițiativa s-a reușit un lucru bun, s-au adunat reprezentanții marilor partide politice, chiar dacă prea târziu. E totuși important să învățam din greșelile trecutului și să înțelegem că un astfel de proiect nu trebuie să fie doar al celor ”mari”, ca și cei mici și mulți sunt importanți și să facem un efort să-i cooptăm și pe aceștia și să le explicăm și lor care sunt avantajele regionalizării și de ce e important să existe o regiune Bucovina. Ne plângem că Suceava nu a fost luată in seamă la  dezbaterile naționale despre regionalizare, dar noi, când facem discuțiile aici in Bucovina, ii luăm in seamă pe toți cei implicați? Ne propunem un proiect care afectează viața tuturor locuitorilor de la Fălticeni la Broșteni si Siret și nu erau in sală la discuții oameni din acele zone, e un proiect care afectează și țăranul și marele afacerist și nu erau prezenți in sala reprezentanții acestora, discutăm despre Botoșani sau Neamț și nu erau in sală reprezentanți de la Botoșani sau Neamț”, este de părere preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a UNPR.

Liderul UNPR a salutat încă o dată faptul că au reușit să se adune la aceeași masă reprezentanți ai marilor partide politice din Suceava, “chiar dacă nu au fost prezenți toți parlamentarii si șefii de partied”, că s-a luat decizia de susținere a unui apel pentru înființarea regiunii Bucovina, dar a atras atenţia că “un apel nu înseamnă acțiune, nu înseamnă nici măcar ca toți parlamentarii suceveni vor vota la fel, că interesul Sucevei va fi mai presus de interesul de partid, că putem sta liniștiți că, la sfârșitul ședinței comitetului de inițiativă, Suceava are intr-adevăr o echipa puternică si unită care se va lupta pentru a obține ceea ce merităm, nimic mai mult sau mai puțin.” “UNPR Suceava rămâne consecventă sloganului din campanie << PENTRU OAMENI>> și va susține orice inițiativă care este în folosul cetățenilor”, a ţinut să evidenţieze preşedintele UNPR Suceava, Cătălina Vartic, în finalul comunicatului de presă.