Petru Luhan cere Guvernului sa gaseasca urgent solutii pentru ca Romania sa nu piarda alocari importante din fondurile UE


Intră acum și în grupul de

petru luhanEuroparlamentarul PDL de Suceava, Petru Luhan, cere Guvernului să nu mai dezinformeze cetățenii și să găsească urgent soluții pentru ca România să nu piardă alocări importante din fondurile UE.

Eurodeputatul democrat-liberal a arătat, joi, într-un comunicat de presă, că premierul Victor Ponta a anunţat înregistrarea de progrese semnificative în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene şi că rata absorbţiei a ajuns la 21 la sută, faţă de 7 la sută cât era atunci când guvernul condus de acesta a ajuns la putere. „Ceea ce a uitat însă domnul Ponta să precizeze este faptul că la momentul în care dânsul a ajuns la putere, fondurile europene erau contractate în proporţie de 78 la sută, pe unele axe ele fiind deja epuizate. Datoria dânsului era să se asigure că aceste proiecte sunt implementate şi plăţile sunt efectuate la timp, nimic mai mult”, consideră Luhan care subliniază că în conformitate cu planificările stabilite înaintea venirii USL la guvernare, ar fi trebuit ca în acest moment rata absorbţiei să fie mult mai ridicată.

Eurodeputatul sucevean îi sugerează premierului Victor Ponta să amintească cetăţenilor şi care este ciclul de viaţă al unui proiect. „Dacă pană in 2010-2011 principala activitate a autorităţilor a fost cea de contractare, anii următori au fost marcaţi de perioadele de implementare şi finalizare a contractelor, care atrag de la sine si plăţile către beneficiari. Astfel, în momentul de faţă, ar fi fost normal ca rata absorbţiei să fie mult mai mare având în vedere că multe lucrări au fost deja finalizate şi plăţile trebuiau efectuate”, a declarat europarlamentarul PDL.

Lungu menţionează că în continuare România ocupă ultimul loc în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, situaţia fiind ţinută strâns sub observaţie de către oficialii de la Bruxelles, fiind şi motivul pentru care Comisia Europeană a luat în considerare prelungirea cu un an a perioadei pentru cheltuirea sumelor alocate pentru perioada de programare 2011-2013 de România. „Dacă pană în urmă cu ceva timp România şi Bulgaria erau oile negre ale Uniunii Europene, se pare că am rămas singurii codaşi, diferenţa dintre masurile luate în ultimul an de către cele două guverne au făcut ca rata de absorbţie a Bulgariei să fie cu 14% mai mare decât cea a României”, arată Luhan.

El mai susţine că Guvernul României nu a adoptat nici o măsură pentru a absorbi aceste sume de bani şi a cerut guvernanţilor să acţioneze urgent pentru elaborarea de propuneri către Comisia Europeană. „Este de datoria Guvernului să vina cu soluţii fiabile pentru utilizarea acestor bani şi un eşec al acestora poate însemna ratarea unei şanse foarte importante de a stimula economia românească şi de a crea locuri de muncă”, a mai declarat Petru Luhan, membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regionala a Parlamentului European.


Intră acum și în grupul de