Baisanu: „Nu voi abdica de la acest ideal, ca Suceava sa devina regiune distincta”


Intră acum și în grupul de

 Liderul liberalilor suceveni, deputatul Alexandru Băişanu, a anunţat, joi, că va lansa un site pentru promovarea iniţiativei de înfiinţare a regiunii Bucovina unde cei care susţin proiectul pot semna în favoarea acestuia, subliniind că inclusiv mulţi bucovineni din diaspora doresc acest lucru. „Să privim şi în viitor, în condiţiile în care Ucraina aderă la Uniunea Europeană şi avem posibilitatea ca Bucovina istorică să devină regiune europeană”, a spus Băişanu, într-o conferinţă de presă.

 baisanu 2

Potrivit parlamentarului liberal, judeţul Suceava îndeplineşte criteriile necesare pentru a fi o regiune de sine stătătoare, iar faţă de judeţele din apropiere este diferit, având capacitatea economică, istorică şi culturală care să permită înfiinţare unei regiuni distincte. „Nu voi abdica de la acest ideal, ca Suceava să devină regiune distinctă. Când Bucovina s-a unit cu România avea un statut special, ce a rămas o perioadă şi după unire, cu Dietă şi Constituţie specială”, a spus Băişanu, care a subliniat că decidenţii trebuie să se întoarcă la actul iniţial de unire între Bucovina şi Regat înainte de a stabili noua formă de organizare administrativ-teritorială

El a mai spus că pentru România, unirea cu Bucovina a fost un câştig, mai ales, că la vremea respectivă, în Bucovina populaţia era formată din o treime români, o treime ucraineni, iar restul de alte naţionalităţi. „Ne obligă pe noi să respectăm voinţa din perioada când s-a decis unirea şi să continuăm păstrarea specificului distinct al acestei zone”, a spus Băişanu.

Premierul Victor Ponta a declarat, la mijlocul lunii august, la Suceava, că susţine înfiinţarea regiunii Bucovina şi a arătat că formula cu cele opt actuale regiuni de dezvoltare nu este cea mai bună, pentru că sunt prea mari pentru standardele europene. „Dacă tot am copilărit în Bucovina, sunt pentru. De fapt, regiunea Bucovina ar fi frumoasă o microregiune europeană Bucovina. Dacă tot se semnează acordul de asociere cu Ucraina, în noiembrie, la Vilnius, poate că facem o microregiune europeană, Bucovina adevărată, Bucovina întreagă. În rest, în momentul în care vom ajunge anul viitor să vorbim de regiuni, vedem care este soluţia cea mai sustenabilă, însă mesajul dat prin Direcţia Regională Antifraudă la Suceava e un mesaj de sprijin pentru judeţ şi pentru această regiune”, a spus Victor Ponta.


Intră acum și în grupul de