Senatorul Flutur vede Dragomirna in lista patrimoniului UNESCO


Intră acum și în grupul de

Liderul județean, Gheorghl PDL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, a stârnit ropote de aplauze, duminică, pe scena nou inauguratului Cămin Cultura din localitate, în momentul în care le-a vorbit localnicilor despre o posibila înscriere a mănăstirii Dragomirna in patrimoniul mondial UNESCO.

Gheorghe Flutur a declarat ca și-ar dori ca mănăstirea Dragomirna, aflată în această localitate, să fie inclusă în patrimoniul mondial UNESCO, la fel cum s-a procedat, în urmă cu trei ani cu mănăstirea Suceviţa.

 

Aflat la inaugurarea căminului cultural din comuna Mitocu Dragomirnei, senatorul Gheorghe Flutur a spus în fața a câtorva sute de oameni că ar trebui ca mănăstirea Dragomirna sa fie  inclusă în patrimoniul mondial UNESCO la fel cum s-a procedat în cazul mănăstirii Suceviţa, care a fost inclusă în lista UNESCO în vara anului 2010.

flutur motiune blaga 1

Mănăstirea Dragomirna, aflată la 15 kilometri de municipiul Suceava, ctitorită de mitropolitul cărturar Anastasie Crimca şi marele logofăt Lupu Stroici între 1608-1609, impresionează prin forma de “lamă” pe care o are biserica, privită pe axa longitudinală, iar turla are o înălţime de 42 de metri.

Biserica este decorată în exterior cu elemente sculpturale ce alcătuiesc o broderie, iar pictura interioară este inovatoare prin concepţia în alegerea şi tratarea temelor.

Biserica Învierii de la Mănăstirea Suceviţa a fost inclusă în Lista Patrimoniului Mondial la reuniunea UNESCO care s-a desfăşurat în luna august 2010 în Brazilia.

Bisericile din Moldova au fost incluse în Lista Patrimoniului Mondial în anul 1993, iar  Biserica Învierii din Suceviţa a completat acest complex. Zidurile interioare şi exterioare sunt în întregime decorate cu picturi datând de la sfârşitul secolului al 16-lea. Biserica este situată în interiorul Mănăstirii Suceviţa şi este singura care include o reprezentare a scării Sfântului Ioan Climax.


Intră acum și în grupul de