Deputatul Baisanu voteaza impotriva Legii Rosia Montana (VIDEO)

Liderul liberalilor suceveni, deputatul Alexandru Băişanu, a anuntat că va vota împotriva legii privind exploatarea de la Roşia Montană şi a arătat că această lege nici măcar nu trebuia să ajungă în Parlament pentru că rezolvarea problemei era atributul Guvernului.

Deputatul Băişanu a spus într-o conferinţă de presă că va vota împotriva proiectului Roşia Montană, care nu trebuia să ajungă în Parlament întrucât Guvernul este abilitat să rezolve astfel de probleme.

„Voi vota împotriva proiectului Roşia Montană. Acesta nici măcar nu trebuia să ajungă în Parlament. Relaţia dintre stat şi o societate comercială, oricare ar fi ea, trebuie rezolvată de Guvern şi nu de Parlament. Guvernul are la dispoziţie toate legile şi fiecare minister îşi poate da sau nu avizul. S-a aruncat pisica la noi”, a spus Băişanu.

Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.

Potrivit proiectului de lege aprobat de Guvern, exploatarea minieră de la Roşia Montană propusă de compania roşia Montană Gold Corporation „este de utilitate publică şi de interes public naţional deosebit”.

Exploatarea minieră ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

Compania Roşia Montană Gold Corporation deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de „exploatare cu noi standarde de mediu” de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.

 

Compania Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.