Eurodeputatul Petru Luhan: „Ministrul Dragnea trebuie sa-si rectifice pozitia impotriva statului roman”


Intră acum și în grupul de

Ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, vice-prim-ministru, pune în pericol, din neştiinţă, şansa României de a beneficia de 4 miliarde de euro prin prelungirea cu un an a perioadei de absorbţie pentru finanţarea 2007-2013, avertizează europarlamentarul PDL de Suceava, Petru Luhan, care este membru în Comisia de Dezvoltare Regională dinl Parlamentul European.

petru luhan

Într-un comunicat de presă, eurodeputatul democrat-liberal arată că s-a ajuns într-o situaţie paradoxală astfel că, în demersurile pe care le face pentru ca România să beneficieze de extinderea, cu un an, a termenului de absorbţie pentru fondurile structurale din exerciţiul financiar 2007-2014, să îl aibă ca adversar chiar pe ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, existând riscul ca România să piardă astfel 4 miliarde de euro.

Luhan a explicat că în acest sens Comisia Europeană a propus schimbări ale Regulamentului (1083/EC/2006) care au fost adoptate de Consiliu (organ co-decizional) şi vor fi supuse la vot în Parlamentul European, iar cea mai importantă modificare este legata de extinderea termenului de absorbţie de la 2 la 3 ani doar pentru România şi Slovacia.

Europarlamentarul arată că ministrul Liviu Dragnea a trimis o scrisoare raportorului PE, Oldirch Vlasak, prin care îi mulţumeşte şi încurajează, în necunoştinţă  de cauză, un amendament pentru adoptarea unor modificări care vizează extinderea termenului de absorbţie a fondurilor europene de la doi la trei ani (de la N+2 la N+3) pentru toate statele membre (Amendamentul 6, 2013/0156/COD.) „Aceasta este o capcană de amânare a deciziei care în final ar elimina potenţialele beneficii ale României. Includerea altor state membre în N+3 ar însemna începerea unui nou trialog între instituţiile europene (Parlamentul European, Consiliu European, Comisia Europeana)  care ar putea dura luni grele şi ar duce la anularea adoptării directivei, automat rămânând la regula N+2”, menţionează Luhan.

El a adăugat că europarlamentarii români vor vota împotriva amendamentului încurajat de Liviu Dragnea care ar defavoriza România de o finanţare semnificativă. „Ministrul Dragnea trebuie să-şi rectifice poziţia împotriva statului român pe care a adoptat-o cazând în plasa eurodeputatului polonez, aducând prejudicii financiare grave României”, a mai declarat Petru Luhan.

Regula N+2 presupune că sumele alocate pentru intervalul 2007-2013, pot fi utilizate până la sfârşitul anului 2015, în timp ce aplicarea regulii N+3 pentru România şi Slovacia, ar presupune că cele două ţări ar mai avea un an la dispoziţie pentru cheltuirea fondurilor alocate în actualul exerciţiu financiar.


Intră acum și în grupul de