Deputatul Ioan Balan: Propunerea PNL de revenire la votul in doua tururi de scrutin al primarilor este „o intoarcere in trecut”


Intră acum și în grupul de

Vicepreşedintele PDL pentru regiunea de nord est, deputatul Ioan Bălan, care ar urma să candideze pentru funcţia de primar al municipiului Suceava, consideră că iniţiativa liberalilor de revenire la vechea formă, din 2004, la alegerea structurilor administraţiilor publice locale,  este „o întoarcere în trecut”.

ioan balan

„La prima vedere pare o întoarcere în trecut, o experienţă pe care am trăit-o şi prin care se speră o conservare a baronilor în devenire sau a celor consacraţi”, a spus Bălan.

Parlamentarii PNL – 63 de senatori şi deputaţi – propun, într-o iniţiativă de modificare a legii pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, revenirea la sistemul de vot în două tururi pentru primari şi la alegerea şefului Consiliului Judeţean în mod indirect, de către consilieri.

“Nu trebuie ignorat ca prin mentinerea sistemului de vot intr-un singur tur este avantajat partidul care controleaza actul guvernamental, dandu-i posibilitatea de a-si preserva pozitiile ocupate prin sprijinirea cu prioritate a propriilor primarii”, spun parlamentarii PNL care au elaborat documentul.

“Prin revenirea la alegerea in 2 tururi s-ar da alegatorilor o a doua sansa sa-si voteze candidatul preferat, sau chiar sa-si schimbe optiunea intre primul si al doilea tur de scrutin, incurajand contopirea intereselor candidatilor care se bucura de succes in primul tur, fiind astfel posibile intelegeri intre partide si candidati pentru cel de-al doilea tur de scrutin. Campania electoral ar fi mult mai dinamica pentru ca si acei candidati cotati ca fiind pe locurile secundare in sondajele de opinie ar avea sanse sporite”, mai explica PNL.

“Consideram, de asemenea, ca este necesara asigurarea principiului reprezentativitatii, avand in vedere ca din cauza prezentei scazute la vot, unii primari ar putea fi alesi de 10-15% din cetatenii cu drept de vot din localitatea respectiva. Sistemul majoritar cu un tur are un deficit de reprezentativitate fata de cel cu doua tururi, sistem ce poate fi mai corect, pentru ca ar conferi o credibilitate mult mai mare pentru primarul ales”, mai precizează iniţiatorii.


Intră acum și în grupul de