Dontu: Grupul de consilieri ai PSD nu va vota nici o hotarare pentru majorarea pretului la gigacalorie


Intră acum și în grupul de

ovidiu dontu

Conferinta de presa

Ovidiu Dontu, senator PSD de Suceava:

„Ca om care inca de la 1 mai 2010, in urma studierii situatiei Termica, am anuntat fallimentul iminent, ma voi referi la ce drum trebuie de parcurs pentru ca sucevenii sa aiba caldura in apartamente.

Termica e in insolventa si PSD, grupul de consilieri ai PSD, nu va vota nici o hotarare pentru majorarea pretului la gigacalorie. Pe 9 noiembrie 2013 va incepe o noua era in termoficarea suceveana care va avea alte reguli. Echipa de consilieri PSD va purta toate discutiile cu cei de Termica pentru ca Suceava sa nu fie afectata.

Propun infiintarea unei societati pe actiuni cu actionar unic Suceava, care sa aiba ca obiect de activitate trasportul si distributia de agent termic. Si adoptarea unui plan de masuri urgente ca sucevenii sa beneficieze de caldura de pe 15 octombrie.

Acesta societate de distributie se poate infiinta chiar intr-o saptamana, ba chiar si mai repede. Ii propun primarului Lungu emiterea unui ordin de furnizare a caldurii catre populatie. Formularea apoi a unei adrese catre administratorul judiciar si cum incalca legea. Apoi, in instanta sa se adreseze pentru schimbarea administratorului judiciar. Exista argumente juridice de obligare a operatorului public sa respecte legea. Chiar si in situatia in care se reziliaza concesiunea pentru caldura, pana 12 luni, operatorul public e obligat de lege sa asigure continuitatea alimentarii cu energie termica.

El poate plati daune daca nu incepe furnizarea la termenele legale. Operatorul e obligat sa furnizeze caldura populatiei. Posibilitatea de a nu primi gaz Termica, dpdv legal nu exista. Administratorii judiciari sunt in serviciul public si in opinia mea care am licenta in procedura insolventei, jumatate dintre atributiile administratorului judiciar sunt deja incalcate. Ei functioneaza cu un tabel de creante interimar. Ei, practic, isi depasesc acum atributiile legale si nu se ocupa de lucrurile prevazute expres de lege. Nu au examinat economic debitorul. Raportul amanuntit al cauzelor are au determinat insolventa? Unde este?

Acolo vom afla cine e vinovat si cine si cat plateste municipalitatea si cine si cat plateste din cei vinovati.  Toata tevatura inceputa in Suceava nu se justifica. Nu suntem in situatia de a nu fi furnizata caldura in Suceava. Cer primarului sa faca o adresa catre noul investitor sa vada daca nu e posibil sa furnizeze agent mai devreme de termenul contractat. Fata de pretul pe care il solicita administratoul judiciar, trebuie de spus ca are in spate datoriile si nereevaluarea cladirilor de la CET 2. Are in spate si toate cheltuielile indirecte. In negocierea cu admnistratorii judiciari, consilierii PSD au fost mandatati sa aduca pretul la cheltuielile directe. Pe acest pret real CL poate prelua o partea din costurile din perioada 15 octombrie-9 noiembrie. Vad ca e nevoie de o discutie tehnica si consilierii PSD sunt pregatiti sa o poarte in interesul sucevenilor.

Insolventa la Termica a fost deschisa fara ridicarea dreptului de administrare. Asta inseamna ca in orice moment, AGA si directorul poate actiona pentru furnizarea caldurii la suceveni. Ei ar putea da de indata drumul la caldura. Daca nu respecta ordinul primarului in instanta, vom depune ordonanta presedintiala.

Administratorii judiciari, in termeni sportivi, forteaza in atac pentru interesul lor si al creditorilor, care pana la un anumit punct poate fi permis. Cand e vorba de intreruperea furnizarii caldurii, nu o vom permite. Vom uzita de toate instrumentele din zona penala si civila pentru a actiona. Eu nu lasam la voia intamplarii cine va fi administrator judiciar al SC TERMICA. Sa nu uitati ca Termica a cerut aceasta insolventa si nu creditorii.

Eu nu mai doresc ca municipalitate sa aiba costuri mari la caldura. Termica duce in spate niste costuri. Trebuie sa se faca o verificare acolo sa vedem cine si de ce a contribuit la falimentul firmei. Pretul de 116 lei la gigacalorie la gardul centralei e cel mai mic din tara. Subventia platita azi de municipalitate ca pierderi din retele e de 40 % V la pretul de acum de la gardul centralei. Pierderile din retea se vor plati la alt pret la gardul centralei. De aia, suntem in situatia de a intra intr-o alta era a pretului la gigacalorie.

Prin ce adrese au trimis administratorii judiciari Primariei si prin ce au facut demonstreaza ca nu doresc sa mai aiba Termica activitate si dupa 9 noiembrie. 95 % din ce va spun eu le stiau si cei din departamentele juridice de la Primarie. Cred ca acolo e ca la un fel de corida.

In dupa-amiaza asta dorim sa discutam cu colegii din PNL despre situatia de la Termica. Pana pe data de 9 noiembrie, nu sunt de acord cu demisia primarului. Sa vedem situatia rezolvata si apoi sa vedem cu colegii din PNL ce e de facut.

Cand au vazut ca CL repartizeaza o suma pentru compensari la salariati si cei de la Termica cumpara certificate verzi nu au reactionat. Legea insolventei spune clar ca nu puteau fi puse penalitati. Vom analiza si asta.

Privilegiul in relatia noastra cu Ion Lungu e ca am reusit sa facem rost de bani de la bugetul de stat pentru salariatii de la Termica.

Nu stiu ce vrea sa spuna dl Baisanu despre o relatie speciala a noastra cu Ion Lungu. Cata vreme dl Lungu nu a sustinut nici un candidat PSD, nu suntem in situatia de a da explicatii. Din momentul in care vad caldura in calorifele sucevenilor, putem discuta orice. Venirea pe scena la lansarea candidaturii lui Baisanu in campania pentru parlamentare a fost o surpriza pentru noi. Nu vreau sa mai comentez ce tip de surpriza a fost.”


Intră acum și în grupul de