PDL-istii suceveni considera ca statuia lui Petru I Musat ar putea fi reamplasata in zona centrala a municipiului printr-un act de sponsorizare


Intră acum și în grupul de

 „Cred că dacă s-ar fi dorit, s-ar fi găsit o firmă de construcții puternică care să-și lege numele de cel al lui Petru Mușat printr-un act de sponsorizare”, a apreciat preşedintele organizaţiei muncipale Suceava a PDL, deputatul Ioan Bălan, care consideră că statuia lui Petru I Muşat ar putea fi reamplasată în zona centrală a municipiului Suceava printr-un act de sponsorizare fără a se cheltui bani de la bugetul local.

ioan balan 5

In opinia lui Balan, suma de un miliard de lei vechi, pe care municipalitatea vrea să o cheltuiască pentru amplasarea statuii în parcul de lângă Consiliul Judeţean, este exagerat de mare, în condiţiile în care Primăria municipiului reşedinţă de judeţ are o situaţie financiară precară.

Liderul PDL Suceava a explicat că acesta a fost şi motivul pentru care consilierii democrat-liberali s-au opus în şedinţa de joi a deliberativului local proiectului de reamplasare a statuii lui Petru I Muşat, în condiţiile formulate de iniţiator. „Proiectul de hotărâre nu s-a materializat fiind retras de pe ordinea de zi. Sper ca la viitoarea ședință a Consiliului Local Suceava va fi prezentat un proiect care să conțină cifre corecte având în vedere situația financiară grea a primăriei. Unii poate vor spune că suma de un miliard de lei vechi nu este foarte mare pentru ceea ce a însemnat Petru Mușat voievodul din vremea căruia datează primul document de atestare a Cetății de Scaun a Moldovei precum și a orașului Suceava. Da, dar banii nu-i poate încasa Petru Mușat, ci o firmă care era pregătită să facă această lucrare”, a spus Bălan.

El admite că statuia a fost mutată din zona Casei de Cultură din motive obiective (nr. lucrările la parcările subterane) însă în opinia sa, au existat până la urmă şi motive subiective. „Faptul că va sta sub geamul Palatului Administrativ poate fi de bine”, a încheiat Ioan Balan.

Până în data de 9 februarie 2011, statuia domnitorului moldovean a fost amplasată în centrul orașului, în apropierea Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, însă datorită lucrărilor de amenajare a parcărilor subterane din Piața 22 Decembrie, autoritățile locale au mutat sculptura în curtea Laboratorului Zonal de Restaurare al Muzeului Bucovinei situat vizavi de cimitirul Pacea și acolo a rămas de atunci.


Intră acum și în grupul de