Flutur catre ministrul Educatiei: Colegiul National “Stefan cel Mare” din Suceava are nevoie de sala de sport


Intră acum și în grupul de

Senatorul PDL de Suceava, Gheorghe Flutur, a cerut, marţi, printr-o interpelare, ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, să asigure finanţarea finalizării lucrărilor la sala de sport a colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava, care este unul dintre cele mai bune din ţară, cu peste 150 de ani de tradiţie şi performanţă în educaţie. „Actul de naştere al colegiului datează din 4 septembrie 1860, când, după eforturi susţinute şi repetate ale românilor bucovineni de a avea şcoli în limba română, s-a inaugurat la Suceava „Gimnaziul superior greco-oriental” care, la 2 ianuarie 1919, devine Liceul „Ştefan cel Mare”. Începând cu anul 2010, în semn de recunoaştere a valorii sale, prin Ordinul Ministerului Educaţiei Naţionale, liceului i se atribuie titlul de Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava”, arată Flutur.

flutur 9

El subliniază că de pe băncile acestui liceu, de-a lungul timpului, s-au ridicat personalităţi de marcă ale culturii româneşti, precum folcloristul Simion Florea Marian, compozitorul Ciprian Porumbescu, criticul literar Dimitrie Păcurariu, scriitorul Mircea Radu Iacoban, academicianul Cristofor Simionescu, profesor doctor docent Nicanor Mânecan, scriitorul şi profesorul Norman Manea, recentul candidat la premiul NOBEL. „Acum, după 150 de ani de la înfiinţare, la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava sunt şcolarizaţi anual peste 800 de elevi în 27 de clase de gimnaziu şi liceu şi predau 65 cadre didactice. Colegiul funcţionează într-o clădire de patrimoniu, construită în urmă cu 120 de ani, declarată monument istoric. Rezultatele colegiului vorbesc de la sine: ultimele medii de admitere sunt peste 9:60, promovabilitatea la BAC de peste 98 % şi peste 120 elevi olimpici în ultimii 5 ani. Tocmai de aceea Guvernul ar trebui să investească aici pe măsură”, arată liderul PDL Suceava.

Gheorghe Flutur subliniază că elevii şi profesorii acestui prestigios colegiu merită un spaţiu destinat activităţilor sportive, dar şi altor activităţi extracurriculare, compatibil cu nivelul rezultatelor lor „Realizarea unei săli de sport a demarat în cadrul unui Program de reabilitarea şi refuncţionalizare a bazei sportive a Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava. Lucrările de proiectare şi execuţie au fost adjudecate prin Licitaţia Publică – Proiectare şi execuţie „Extindere, modernizare şi refuncţionalizare Sală de sport la Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare”, Suceava””, aminteşte Flutur.

El arată că valoarea de investiţie a fost estimată la circa două milioane euro şi reprezenta contravaloarea construirii unei noi săli de sport cu anexe utile procesului instructiv-educativ, precum şi a lucrărilor de reabilitare a vechii „săliţe” de sport, construită în anul 1895 precum şi amenajarea unui teren de sport descoperit, dar că investiţia s-a realizat doar în procent de 20%: proiectarea, fundaţia şi s-au ridicat stâlpii de la parter.

C.N. Stefan cel Mare Suceava

„Pentru că nu s-au alocat fonduri, lucrările au fost stopate, termenul de recepţionare este deja depăşit şi au apărut probleme legate de conservarea lucrării. După deschiderea şantierului, Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava nu mai are nici teren de sport şi nici o sală corespunzătoare. În tot acest timp lideri USL nu se feresc să facă promisiuni. Și doar atât.Guvernul USL nu a alocat vreun leu acestei investiţii, deşi parlamentarii PDL din Suceava au atras atenţia asupra necesităţii finanţării, susţinând în acest sens şi un amendament la Legea bugetului de stat pe anul 2013”, a mai arătat Gheorghe Flutur.

El solicită ministrului Educaţiei să precizeze  dacă Ministerul Educaţiei Naţionale are în vedere identificarea de soluţii pentru reluarea lucrărilor la sala de sport a Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava şi termenul estimat pentru finalizarea investiţiei. „Prin demersul meu, venit în numele elevilor, profesorilor, părinţilor şi a întregii comunităţi sucevene, sunteţi solicitat să acordaţi sprijin şi respect pentru acest vechi locaş de cultură şi spiritualitate bucovineană”, a mai arătat Flutur.


Intră acum și în grupul de