Flutur: USL încurajează samsarii de terenuri prin nealocarea de bani pentru cadastru gratuit


Intră acum și în grupul de

Preşedintele PDL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, a criticat, luni, modul în care majoritatea USL a introdus pe ordinea de zi a Senatului legea privind liberalizarea vânzării terenurilor către cetăţenii străini din statele Uniunii Europene, arătând că în condiţiile actuale, fără un cadastru general finalizat, se încurajează piaţa speculativă, samsarii de terenuri.

Gheorghe Flutur a declarat că proiectul legii privind liberalizarea vânzării terenurilor către cetăţenii UE a fost „băgat pe sub masă” în dezbaterea parlamentară şi că el a aflat cu 20 de minute înainte de a fi introdus pe ordinea de zi. „Ştiu că aşa a fost încheiat Acordul cu Uniunea Europeană în 2003-2004. Nu pot însă să fiu de acord cu procedura de a băga pe sub preş acest proiect”, a spus senatorul democrat-liberal.

flutur 3-2013

Gheorghe Flutur a subliniat că PDL este de acord cu această măsură, dar că liberalizarea vânzării terenurilor presupune existenţa unei pieţe, iar lipsa cadastrului arată că nu există o piaţă a terenurilor.

El a menţionat că a avut un amendament la legea bugetului pentru anul 2014 prin care solicita alocarea unei sume de 50 de milioane de euro pentru finalizarea proiectului de cadastru gratuit, dar că majoritatea USL a respins această propunere. „Zona vulnerabilă e la cetăţenii în vârstă care deţin teren care nu este intabulat”, a spus Gheorghe Flutur care a subliniat că actuala putere USL, prin nealocarea de fonduri pentru cadastru gratuit, nu face decât culoar liber samsarilor de terenuri.

El a mai arătat că se înfiinţează şi o nouă autoritate, în locul Administraţiei Domeniilor Statului, această nouă autoritate urmând să funcţioneze în subordinea primului ministru. „Prea multe atribuţii se dau primului ministru. Această autoritate care trebuie să urmărească piaţa funciară trebuie să fie în grădina Ministerului Agriculturii. Ceea ce se întâmplă acum e o concentrare a puterii în mâna primului ministru care nu face bine actului de guvernare”, a spus Gheorghe Flutur.

El a dezaprobat maniera în care majoritatea USL impune această lege şi consideră că ignoranţa USL sau reaua-credinţă încurajează samsarii şi este un pas spre acţiuni speculative. „Dacă tot se grăbesc să dea legea măcar să dea banii pentru cadastru gratuit aşa cum am cerut eu săptămâna trecută, dar s-au opus”, a mai spus Gheorghe Flutur.


Intră acum și în grupul de