PNL Suceava cere primarului Ion Lungu sa gaseasca finantare pentru proiecte dorite de suceveni


Intră acum și în grupul de

Preşedintele PNL Suceava, Alexandru Băişanu, a anunţat, miercuri, că liberalii sunt decişi să includă la finanţare în proiectul de buget al municipiului Suceava proiecte care vin în sprijinul sucevenilor, al tuturor categoriilor de persoane şi care sunt necesare.

Liderul liberal sucevean că bugetul municipiului Suceava şi alocările sunt făcute de consilierii locali şi nu de primar.

El a subliniat că doreşte să se revină la normalitate şi să nu mai fie promovată ideea că primarul alocă fondurile, menţionând că a auzit preoţii din biserici mulţumind primarului pentru fondurile primite când, în fapt, banii au fost alocaţi de Consiliul local.

baisnau, zmau si prorociuc (1)

„Nu primarul dă bani de acasă, ci Consiliul local, prin vot. Trebuie să redăm demnitatea Consiliului local. Dacă vrea primarul să dea bani, să-i dea din buzunarul propriu”, a declarat preşedintele PNL Suceava.

El a menţionat că PNL a stabilit mai multe priorităţi care să fie finanţate şi că aceste propuneri urmează să fie discutate cu partenerii din USL.

Astfel, Băişanu a spus că este nevoie în principal de soluţionarea problemei parcărilor arătând că s-a ajuns ca şoferii să se şicaneze pentru un loc de parcare.

El a arătat că va trebui identificate locurile de parcare, amenajate parcări noi şi plata unui abonament pentru locul de parcare, dar să fie şi parcări gratuite limitrofe fiecărui cartier şi parcări pentru cei care vizitează oraşul.

Băişanu a mai spus că este nevoie de înfiinţare de cluburi pentru pensionari, atât în parcuri, unde să fie amenajate astfel de zone, cu bănci şi mese, dar şi în interior, atât prin reamenajarea unor puncte termice care nu mai sunt folosite, prin închiriere, prin construcţia unor clădiri, de municipalitate sau în parteneriat public-privat.

Un alt proiect avut în vedere de liberali este skate-parcul care se amenajează lângă patinoar, Băişanu cerând primarului să urmărească lucrările astfel încât obiectivul să fie dat în funcţiune în data de 1 iunie.

Mai mult, liberalii vor finalizarea lucrărilor la Cinematograful Modern, arătând că nu este normal ca sucevenii să meargă în alte oraşe pentru a vedea un film în condiţii bune.

PNL Suceava vrea şi înfiinţarea a 23 de locuri de joacă pentru copii, până acum fiind înfiinţate în acest mandat doar două noi locuri de joacă.

„În acest an trebuie să fie finalizate jumătate din numărul locurilor de joacă promise, iar celelalte în următorii doi ani”, a spus Băişanu.

El a mai cerut ca şi sportul de masă să fie încurajat prin folosirea terenurilor de sport ale unităţilor şcolare din municipiu în perioada vacanţelor şcolare pentru că acum se pot folosi aceste terenuri „după cei dai un pol paznicului”.

Totodată, liderul liberal a mai anunţat că doreşte finanţarea unui proiect prin care în parcuri să fie internet wireless.

Băişanu vrea ca municipalitatea să asigure finanţare de campionate pe şcoli şi pe cartiere pentru diferite sporturi astfel încât tinerii să fie încurajaţi să practice sportul.

Deputatul liberal a mai spus că va susţine în Parlament adoptarea noului Cod Silvic care va permite ca Parcul Şipote să fie trecut în administrarea municipiului şi care, prin amenajare, să devină cel mai important loc de recreere pentru suceveni.

Băişanu a mai anunţat că liberalii suceveni doresc finanţarea unui proiect de amenajare a cursului râului Suceava care să permită organizarea mai multor activităţi sportive, de agrement, dar şi de recreere.

El şi-a exprimat încrederea că aceste proiecte vor fi susţinute şi de PSD, amintind că acestora le-a mai fost strânsă gheata la piciorul drept şi au votat invers, alături de PDL.

„Trebuie să arătăm că USL este cel care a făcut ceea ce s-a făcut în oraş şi nu că Lungu şi PDL au făcut ce au dorit în acest mandat”, a mai spus Băişanu.

Primarul Ion Lungu a avut, miercuri, la prânz, o primă întâlnire cu grupurile de consilieri locali în vederea stabilirii alocărilor bugetare din acest an.

El a spus că, deşi bugetul este atributul primarului, din cauză că nu are majoritate în Consiliul local, vrea consultări extinse cu toate grupurile de consilieri astfel încât să fie realizat un buget care să mulţumească pe toţi.

Lungu a explicat că bugetul este de 237,3 milioane de lei din care 75 de milioane de lei sunt pentru investiţii, reprezentând 31,7 la sută din buget.

Primarul a mai spus că în buget sunt incluse şi alocări de fonduri pentru confinanţarea proiectelor cu finanţare europeană sau elveţiană pe care Primăria le-a obţinut, inclusiv suma de 4,5 milioane de lei pentru plata cofinanţării la proiectul judeţean de gropi ecologice de deşeuri.

El şi-a exprimat încrederea că bugetul municipiului va fi adoptat în 30 ianuarie, ultima zi în care se poate vota, conform legii, fiind 2 februarie.


Intră acum și în grupul de