Dontu vrea numele liderului PDL care a determinat acordarea nelegala in subantrepriza modernizarea bulevardului principal al Sucevei


Intră acum și în grupul de

PSD Suceava cere PDL Suceava să se autodenunţe şi să spună care dintre liderii PDL au determinat prin intimidare şi ameninţări  acordarea subantreprizei nelegale pentru asfaltarea bulevardului principal al Sucevei, pentru ca instituţiile statului să nu mai cheltuie resurse financiare pentru aflarea adevărului, se arată într-un comunicat semnat de preşedintele organizaţiei municipale PSD Suceava, senatorul Ovidiu Donţu.

Ovidiu Dontu 3În comunicat se arată că această solicitare intervine după ce PDL Suceava a pomenit într-o conferinţă de presă susţinută de curând că în data de 27 august 2009 Consiliul Local Suceava a aprobat Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, iar proiectul a fost depus la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est şi că la acea dată PDL avea majoritate absolută în Consiliul Local, iar acest proiect cuprindea reabilitarea bulevardului principal al Sucevei. „Astfel, pentru ca cetăţenii municipiului Suceava să înţeleagă care a fost contribuţia actualei conduceri a PDL Suceava la reabilitarea bulevardului principal al Sucevei solicităm public acestora să precizeze care este persoana din conducerea PDL ce a determinat, prin intimidare şi ameninţări, acordarea acelei lucrări în subantrepriză către firma Kamer Build Company din Suceava, controlată de omul de afaceri Vasilică Puşcaşu, care în martie 2012 a fost extrădat în Austria unde este judecat pentru jaf armat în două sucursale bancare. Solicităm ca liderii PDL Suceava să se prezinte în faţa instituţiilor abilitate şi să declare singuri, practic să se autodenunţe, pentru ca instituţiile statului să nu mai cheltuie resurse pentru aflarea adevărului întrucât, conform presei naţionale, Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) a găsit nereguli cu privire la subcontractarea lucrărilor la un proiect de modernizare a mai multor străzi din municipiul Suceava, finanţat prin POR şi care face parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU)”, se arată în comunicat.

PSD Suceava crede că epoca în care PDL a fost la butoanele puterii şi a deciziilor este atât de aproape, iar românilor le este atât de clară curba de sacrificii la care au fost supuşi pentru „îndestularea mafiei portocalii” încât baloanele de săpun ale PDL prezentate în „conferinţe de presă siropoase” vor fi trimise de cetăţeni la groapa de gunoi a istoriei politice a acestei ţări.

 În acelaşi comunicat se arată că în ceea ce priveşte dezbaterea publică cu privire la adoptarea bugetului Municipiului Suceava pentru anul 2014 şi la faptul că PDL Suceava susţine că proiectul de modernizare de 8 milioane de euro este o iniţiativă PDL din mandatul trecut, PSD Suceava precizează că proiectul „Reabilitare străzi, poduri şi pasaj” în valoare de  8.000.000 euro în forma supusă şi aprobată la finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013 a fost adoptat prin hotărârea Consiliului Local al municipiul Suceava 239 din 26 septembrie 2013 prin votul majoritar al consilierilor USL, prin care au fost aprobate cheltuielile eligibile şi neeligibile precum şi contribuţia proprie a municipiului de 194.079,85 lei.

„USL Suceava a avut consultări între consilierii PSD şi PNL şi a hotărât asumarea, din punct de vedere bugetar, ca  banii reprezentând contribuţia Municipiului Suceava vor merge  acolo unde municipiul Suceava stă cel mai rău şi anume pentru refacerea reţelei stradale”, se arată în comunicat.

Totodată se subliniază că din titlul hotărârii rezultă că este  de „ aprobarea proiectului..şi a cheltuielilor ce revin Municipiului Suceava” şi nu de confirmare a unor adrese depuse anterior neavând relevanţă de la ce proiecte au rămas bani pentru că acei bani nu i-a adus PDL Suceava de acasă.

În urma adoptării acestei hotărâri se vor reabilita următoarele străzi: Strada Traian Vuia, Strada Cernăuţi, Strada Grigore Alexandru Ghica, Bulevardul George Enescu, Strada Mărăşti, Strada Mihai Eminescu, Strada Plevnei, Strada Calea Unirii, Strada Cuza Vodă, Strada Universităţii precum şi trei poduri pe Cuza Vodă, Plevnei şi Cernăuţi şi pasajul peste liniile de cale ferată pe Grigore Alexandru Ghica, dar şi amenajarea unor benzi suplimentare pe b-dul George Enescu şi amenajare de noi locuri de parcare pe străzile George Enescu, Universităţii şi Traian Vuia, precizează sursa citată. „Din punct de vedere politic acest proiect a fost asumat şi comunicat public la data de 1 noiembrie 2013 de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor care într-o conferinţă de presa comună cu primarul Ion Lungu au anunţat semnarea contractului ocazie cu care acesta din urmă a mulţumit preşedintelui Cătălin Nechifor pentru colaborare şi sprijin”, mai arată PSD Suceava.

 În comunicat se subliniază că PSD înţeleg nervozitatea PDL Suceava pe acest subiect pentru că rezultatele PDL Suceava de până acum s-au datorat primarului Ion Lungu care şi-a declarat independenţa politică după alegerile din 2012, retrăgându-se din funcţia de preşedinte PDL Suceava.„Acest lucru i-a lăsat pe actualii lideri ai PDL fără activitate pentru că  la un raport sumar către cetăţeni aceştia nu au ce spune, în lipsa fostului lider al PDL Suceava”, se concluzionează în comunicatul semnat de senatorul Ovidiu Donţu.

Preşedintele organizaţiei municipale PDL Suceava, deputatul Ioan Bălan a declarat, sâmbătă, că realizările PDL Suceava îl au ca şi actor şi pe primarul Ion Lungu, menţionând printre acestea Centrul Cultural Bucovina realizat cu sprijinul direct al parlamentarilor PDL care au obţinut finanţare prin depunerea de amendamente la legea bugetului, modernizarea centrului oraşului şi realizarea parcărilor subterane, cel mai modern spital din Moldova, Cetatea de Scaun, noua centrala pe biomasa. „Şi sunt doar câteva din marile proiecte scrise şi adoptate în perioada PDL”, a spus Bălan.

El s-a arătat contrariat că PSD susţine prin „scrisorele trimise pe la presă” că Bălan minte motiv pentru care a ţinut să prezinte public documentele în baza cărora a făcut afirmaţia că proiectul de modernizare a străzilor din municipiu, în valoare de 8 milioane de euro, este o iniţiativă PDL. „Vă spun clar că Ioan Bălan nu minte şi nu dezinformează. Văd că pentru unii lideri PSD nu e de  ajuns să le spui adevărul. Azi vin şi cu proba scrisă a celor spuse de mine: pe 27 august 2009 Consiliul local în care PDL avea majoritatea absolută a adoptat Planul Integral de Dezvolare Urbană, iar proiectul a fost depus la ADRNE. Proiectul are 1.000 de pagini şi avea o valoare de 22,4 milioane euro, iar economia făcuta a fost de 8 milioane de euro. Primul proiect de rezervă în cadrul lui era modernizarea mai multor străzi secundare din Suceava. ADRNE a solicitat în 14.06.2012 date din proiectul de rezervă. Atunci era CL cu majoritate PDL. Primarul răspunde a doua zi cu o adresă şi trimite proiectul la ADRNE. Aşa arată până la urmă cine spune adevărul şi cine minte. În 2013 în CL s-au aprobat indicatorii tehnico economici. PSD vine si spune ca au fost promotorii proiectului”, a declarat Bălan.

El a menţionat că şi în 2013, cele mai multe voturi pentru acest proiect tot PDL le-a dat întrucât ponderea PDL în CL este mai mare decât a PSD. „Le spun celor de la PSD că ştim ponderea consilierilor în CL. Ea e foarte clară şi au dat-o sucevenii. Adică 10 consilieri PDL şi 6 PSD”, a spus Bălan.

Preşedintele PDL Suceava crede însă că cel mai important proiect care poartă semnătura PSD e proasta gestionare a oraşului în aceste zile cu ninsoare.


Intră acum și în grupul de