Orest Onofrei, Vasile Ilie si Cristian Irimie sustin o conferinta de presa la sediul PDL Suceava. NewsBucovina transmite LIVE


Intră acum și în grupul de

vasile ilie

Vasile Ilie, vicepresedintele PDL Suceava:

„Avem de cativa ani o crestere economica taratoare. Una din solutiile cele mai bune de dezvoltare a tarii si judetului e atragerea fondurilor europene. Din pacate, acordul de parteneriat cu UE nu s-a facut. Ministrul Teodorovici trebuia sa isi dea demisia dupa ce proiectul sau a fost respins de Comisia Europeana. Si la Suceava lucrurile sunt in acelasi mod. Atat in bugetul anului 2013 si in cel pe 2014 nu s-au prins sume de cofinantare.

Mai mult, repartizarea banilor s-a facut exclusiv din pix rosu. Peste toate astea se suprapun o serie de obligatii trasate de Guvern care obliga CL sa aloce 25 % din sume platii insotitorilor persoanelor cu handicap. Este si cererea CJ de a aloca bani pentru SMID. Vine si o adresa de la Prefectura care obliga CL sa prinda bani pentru Legea privind inventarierea terenurilor agricole. PDL a propus ca sumele necesare primariilor sa creasca prin colectarea impozitului pe venit agricol.

Parlamentul a respins acest lucru si primariile nu pot asigura nici banii de functionare. Din martie, circa 80 de primarii din Suceava vor intra in criza financiara, iar din septembrie-octombrie, in insolventa. Toate astea pentru ca UE si banii pe care ni-i ofera nu sunt atrasi nici in judet si nici in tara.

Iata de ce peste 15.000 de oameni au iesit in strada la Bucuresti si de ce noi vrem la o intalnire cu alesii locali de maine sa facem o sesizare catre Liga Nationala a Alesilor Locali ca sa se ia toate masurile pentru sprijinul primarilor si a comunitatilor locale care sunt condamnate la subdezvoltare. CJ se afla la jumatatea mandatului si nu a adus nici un ban in plus de la Bucuresti, ba din contra face imprumuturi pe termen lung.

cristian irimie 2

Cristian Irimie, vicepresedinte PDL Suceava:

„Voi relua o tema de acum un an. Va vorbeam de glumele lui Nicolascu si in linii mari am avut dreptate. Am avut ocazia sa asist la ultima videoconferinta a lui, referitoare la pachetul de baza cu spitalele. Am ascultat un discurs vehement care mi-a adus aminte de anii 2006-2007. Nicolaescu i-a facut pe managerii de spital hoti si infractori. Nicolaescu a uitat ca sistemul de sanatate la spitale e descentralizat si ca peste 300 de spitale sunt in subordinea CJ.

Am ajuns la concluzia ca medicii din Romania trebuie sa interneze diagnostice si nu bolnavi dupa cum vrea ministerul. Noi la scoala am invatat ca bolnavii sunt diferiti si fiecare e special. Am luat adresa trimisa de la Minister cu ce diagnostice trebuie internate si am inteles ca spitalele mici trebuie sa moara. Nu le vor fi validate cazurile si nu vor fi platite de CNAS. Sunt foarte multe cazuri care de obicei se interneaza in spitalele mici. De exemplu, angina pectorala. Cine imi garanteaza mie ca ea nu se transforma in infarct pana la poarta spitalului. Inca o gluma a listei lui Nicolaescu e ca daca vii in carje, du-te acasa, dar daca te doare in cot poti sta in spital.

Cel mai usor e sa internezi, dar sa spui ca un bolnav nu e de internat iti asumi o mare responsabilitate. E bine ca se incep controale in Romania cu privire la igiena din spitale. Ma intreb insa ce fac daca dupa ce vad ce trebuie rezolvat si refacut, cine va da banii? Venim si spunem numai ca CJ trebuie sa dea bani la spital ca altfel se vor lua masuri pana la inchidere a sectiilor. Se forteaza inchiderea spitalelor. Ei vor sa inchida cam 150 de unitati.

Institutul Cantacuzino si vaccinul antigripal. S-a facut un vaccin si ne-am intrebat ce s-a intamplat acolo. Nicolaescu a vrut sa dea un semnal ca sub conducerea sa acest institut trebuie redeschis. Boc nu l-a inchis abuziv, ci doar pentru ca nu corespundea dpdv a cerintelor UE pentru a introduce pe piata vaccinuri. Suntem in UE si ele puteau ajunge oriunde in Europa. Acum s-a fortat redeschiderea productiei cand nu exista nici personal si nici linie de fabricatie testata corect.

Cum toate ca vaccinurile erau intoxicate cu endotoxine, s-au facut studiile pe oameni. Sunt curios daca cei care au participat au fost informati ca vaccinurile contin endotoxine de 30 de ori mai mult decat cele acceptate. Nicolaescu cere insa interventia SRI ca sa vada cine a intoxicat vaccinurile. El de fapt a cerut sa opreasca mana criminala care a spart usa cu piciorul. Ce sa caute SRI? Trebuia sa se uite pe fluxul tehnologic si era simplu.

De abia astept ca dupa ce Nicolaescu ajunge la finante sa aduca banii la sanatate. Din accizele la tutun si alcool.”

 Orest Onofrei, prim-vicepresedinte PDL Suceava:

onofrei 1-2013

„Sunt doi ani de cand tara e condusa de un Guvern care a fost validat la alegeri. Populatia astepta foarte mult. Au promis dreptate pana la capat si revolutia bunului simt. De doi ani se asteapta dreaptatea. Sa stai de doi ani si sa spui ca sunt lucruri rele facute de Boc, mi se pare jignitor. Pai i-ai luat locul lui Boc ca sa faci tu bine. Iovan a murit ca Boc i-a taiat pensia. Se poate. Dar tu de ce nu i-ai dat-o inapoi? Nu au indreptat nici un lucru pe care au spus ca e rau. Ba din contra, se folosesc de cele rele ca sa guverneze. Si TVA-ul si restul. Singura politica facuta in doi ani a fost Basescu. Jos Basescu.

Intr-o iarna inghetase Niagara si oamenii nu puteau dormi pentru ca era liniste. Ce fac ei cand nu mai e Basescu? Singura problema ramasa a fost ca dreptatea pana la capat sa fie una politica. Exista o incercare eterna intre PSD si PNL: cine sa pleca primul de la guvernare. Tot isi dau sah. Ori unul se lasa, ori va fi remiza. Un sah etern politic continuu. Ultimul care pare aproape mat e ca s-a creat un lucru nou, o uniune in cadrul unei Uniuni. Au facut USD in USL care e tot USL, dar fara L. Daca nici dupa doi ani, PNL nu s-a prins care e jocul, ma tem sa nu fie prea tarziu.

Dreptate pana la capat inseamna ca PSD sa guverneze singur. Nu am crezut ca un Guvern cu o asemenea majoritate, mai mare ca FSN, sa nu poti guverna si produce nimic concret si singurul lucru e  cum sa castigi puterea singur. PDL transmite PNL  ca nu mai sunteti USL. Suntem afara. Credem ca USD e un semnal clar ca PNL e invitat sa iasa de la Guvernare. Poate fi pusa si ar fi meritul PNL sa faca revolutia bunului simt. Ar insemna sa separam apele stanga si dreapta. PNL sa inteleaga la limita bunului simt ca dreapta trebuie sa creeze o alternativa viabila pentru ca struto-camila USL e ceva nenatural si nu aduce nimic bun pentrupopulatie.  Nu poti guverna cu putere si opozitie in aceeasi oala. Crearea USD e de fapt coagularea stangii in vederea alegerilor prezidentiale.

PNL sa iasa de la guvernare si sa vina sa refacem dreapta pentru a asigura stabilitate politica si o viitoare guvernare. E dificil sa faci opozite in judet. Faci opozitie la cineva care face ceva. La nefacut nimic nu poti face opozitie. Cand in doi ani nu s-a intamplat nimic, dar nimic, ce sa faci? Am avut o mare asteptare de la Nechifor, baiat tanar, educat, scolit. Cand ai facut doar liftul de la Humor, e prea putin. Catalin a venit de multe ori cu proiecte, caldura din paie, lada de zestre, dar nimic. Daca in lada de zestre pune proiectele lui Flutur, nu ne deranjeaza. Noi, PDL, nu vom critica niciodata daca Nechifor se apuca de lucru. Il ajutam. Daca are nevoie de expertiza lui Flutur i-o dam. Suceava ramane o fata mare nemaritata.

Nechifor are 15 parlamentari. Daca ar face cate ceva in cate 2 comune, fiecare, in 4 ani, se face judetul. Sunt dezamagit pentru ca am avut asteptari de la el. Mai mari decat de al USL: din pacate nu face nimic.

Am fost prefect si vorbesc in cunostinta de cauza. Florin Sinescu e un baiat foarte bun, dar nu poate face diferenta intre prefect si politica. El nefacand politica, nu stie cum sa le impace. Inteleg baletul pe care trebuie sa il faca, dar sa folosesti adrese cu aparenta acoperire de lege, dar cand aprobi bugetul sa impui alocarea unor fonduri fara a asigura banii e o incalcare flagranta a legii. Localitatea si CL are drept de oportunitate.

Cand tu ataci in instanta si vrei sa dizolvi un CL pe aceleasi considerente si intamplari din alt CL, dar acolo nu faci nimic, cred ca Prefectul macar trebuia sa isi ceara scuze. Cred in buna credinta a lui dar cred ca e supus la presiuni mult prea mari din partea USL si PSD si are de ales in a fi drept si a pleca acasa.

Il rog pe Sinescu sa isi exercite autoritatea si sa roage PSD sa il lase sa isi faca treaba pentru ca altfel se compromite. Ii transmit lui Catalin Nechifor sa isi ia dreapta inapoi. Sa dea un ordin pe unitate si sa ii cheme acasa pe Milici si Popovici pentru ca doi PSD-isti au inceput sa refaca dreapta la Suceava.

Cred ca PNL avand identitate proprie la fel ca PDL nu mai cred in mare coalitie formata din tot felul de sateliti care vin fara zestre, dar cu pretentii. Ar trebui sa existe fuziuni dupa fuziuni si o dreapta formata din partide cu structuri in teritoriu si consacrate. In turul doi la prezidentiale, e clar ca daca iese omul PNL, noi cei din PDL vom sustine omul lor si invers. Mi se pare sa fie normal asa. Orice  am spune despre PSD, dar sunt meseriasi in manevre politice si electorale. Ponta a invatat scoala asta de la Cozmanca si Nastase. E extrem de abil. USD apare fara nimic, de nicaieri, dupa o simpla conferinta de presa.”


Intră acum și în grupul de