Lungu: „Peste 50 % dintre suceveni nu considera o prioritate plata facturilor la Termica”


Intră acum și în grupul de

Ion Lungu 10Conferinta de presa

Ion Lungu, primarul Sucevei:

E ingrijorator pentru mine ca primar ca la Suceava nici factura curenta nu se mai plateste la asociatie. Soldul la Termica creste de la luna la luna. Normal ar fi sa existe plata macar la consumul lunar. Vreau sa inteleg si eu ce se intampla. Cu toata responsabilitatea o spun si ca urmare a studiului pe care il facem, peste 50 % dintre suceveni nu considera o prioritate plata facturilor la Termica.

Nu spun ca pe suceveni ii dau banii afara din casa, dar nu considera deloc necesar plata facturilor la Termica. Alta solutie nu este daca nu ne schimbam atitudinea. In masura in care nu se plateste, va trebui sa luam o decizie daca mai continuam sa modernizam transportul si distributia. Am noroc ca nu intru in nici o campanie si sunt mai relaxat, dar trebuie sa luam o decizie. Suntem in grad de suportabilitate, adica 10 % din veniturile sucevenilor pentru Termica.

Trebuie sa inteleaga sucevenii ca trebuie sa plateasca. Undeva la 60% din suceveni depind de sistemul centralizat. Sunt 21.000 de apartamente bransate. Cele mai multe debransari au fost in 2013, peste 1300. Ma astept ca in perioada urmatoare debrasarile sa scada. Chiar daca incalcam legea, nu mai tinem pe nimeni cu forta la sistemul centralizat. Oamenii vor intelege ca trebuie sa plateasca.

Voi tine mortis sa se faca contracte individuale. Miercuri, vom face o sedinta extraordinara de CL pentru a stabili caietul de sarcini pentru distributia agentului termic. Suntem intr-un punct foarte critic si nu vad ce as putea face eu mai departe ca primar.

Vineri, la ora 12, va avea aloc sedinta pentru aprobarea noului coontract de finantare a TPL. Sunt proiecte de HCL si vom avea doua serii de gratuitati. Conform legii, regularizarea se va face la finalul anului pe baza de bilant. Cred ca prin transportarea unui numar mai mare de persoane, se poate eficientiza activitatea la TPL.

Atrag atetia dlui Romaniuc de la TPL ca nu am vazut sa vina cu un plan de eficientizare a activitatii. Cred ca ar trebui sa faca tot posibilul sa aiba si alte criterii de eficienta decat spatele Primariei. Cel mai usor e sa vii la primarie ca sa iti dea primarul bani. Cred ca tu ca manager trebuie sa vii cu o idee.

Noi estimam la 3.000 de caini in municipiul Suceava si urmeaza a fi parcurse celelalte etape pentru capturarea si eutanasierea acestora. Sunt care se ofera sa ii eutanasieze gratuit, altii contracost. Va trebui sa facem un proiect de HCL ca sa stabilim cu cine colaboram. Am facut un apel la presedintii de asociatii ca sa ne ajute sa strangem cainii de la cei care ii ascund pe la blocuri. Noi ii ajutam sa ii deparaziteze, dar sa ia cainii acasa.

Suceava face parte din proiectul Orasul Reciclarii in 2014. Suntem in competitie cu 31 municipalitati. La Suceava, stam relativ bine cu peste 15 % din deseuri selectate. Noi am anuntat de mult containerele ingropate. Se vor da si premii. Important e sa sensibilizam populatia sa colecteze selectiv.”


Intră acum și în grupul de