PDL Suceava vrea sa sesizeze abuzurile facute impotriva primarilor PDL din judet


Intră acum și în grupul de

Vicepreşedintele PDL Suceava, Vasile Ilie, liderul grupului PDL din Consiliul Judeţean Suceava, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că în condiţiile în care România are de câţiva ani o creştere economică târâtoare, una dintre soluţii de dezvoltare a ţării şi a judeţului e atragerea fondurilor europene.

El a arătat că din păcate, Acordul de parteneriat cu UE nu s-a făcut, ceea ce înseamnă că fondurile destinate României vor întârzia să fie alocate şi consideră că ministrul Fondurilor Europene, Orlando Teodorovici trebuia să îşi dea demisia după ce proiectul său a fost respins de Comisia Europeana.

vasile ilie

În context, Ilie a spus că la Suceava lucrurile sunt în acelaşi mod şi că atât în bugetul anului 2013 şi în cel pe anul 2014 nu s-au inclus sume de cofinanţare pentru proiectele europene. „Mai mult, repartizarea banilor s-a făcut exclusiv din pix roşu”, a spus Ilie.

Liderul democrat liberal a subliniat că în bugetele localităţilor actuala putere USL obligă primarii să includă anumite sume de bani şi nu permit ca administraţia locală să fie autonomă. „Se suprapun o serie de obligaţii trasate de Guvern care obligă consiliile locale  să aloce 25 % din sume plăţii însoţitorilor persoanelor cu handicap la care se adaugă  cererea CJ Suceava  de a aloca bani pentru SMID, dar că vine şi o adresă de la Prefectură care obligă consiliile locale să prindă bani pentru Legea privind inventarierea terenurilor”, a spus Ilie.

El a reamintit că prin Gheorghe Flutur PDL a propus o lege prin care veniturile la primării să crească prin colectarea impozitului pe venit agricol care să se constituie venit la bugetul local, dar că deşi premierul Victor Ponta a promis că va susţine iniţiativa, majoritatea USL din Senat a respins-o. „Acum primăriile nu pot asigura nici banii de funcţionare. Din martie, circa 80 de primării din Suceava vor intra în criză financiară, iar din septembrie-octombrie, în insolvenţă”, a spus Vasile Ilie.

El a arătat că PDL Suceava va organiza o întâlnire cu aleşii locali pentru a sesiza Liga Naţională a Aleşilor Locali care sa ia toate masurile pentru sprijinul primarilor şi a comunităţilor locale care sunt condamnate la subdezvoltare.

La rândul său, prim-vicepreşedintele PDL Suceava, Orest Onofrei, l-a criticat pe prefectul Florin Sinescu care transmite circulare primăriilor cu sumele pe care trebuie să le includă în bugetele locale, deşi nu alocă fondurile respective. „Florin Sinescu e un băiat foarte bun, dar nu poate face diferenţa între prefect şi politică. El nefăcând politică până acum nu ştie cum să le împace. Înţeleg baletul pe care trebuie să îl facă, dar să foloseşti adrese cu aparentă acoperire de lege nu e în regulă. Când aprobi bugetul să impui alocarea unor fonduri fără a asigura banii e o încălcare flagrantă a legii. Localitatea şi consiliul local respectiv au drept de oportunitate”, a spus Onofrei.

El l-a rugat pe prefectul Sinescu să îşi exercite autoritatea şi să roage PSD să îl lase să îşi facă treaba pentru că altfel se compromite.


Intră acum și în grupul de