Baisanu: „Ne ramane sa fim singurul partid de opozitie”


Intră acum și în grupul de

Conferinta de presa

Alexandru Baisanu, presedintele PNL Suceava:

„Pe esicherul politic observam niste transformari la fata nemaipomenite. De-a lungul timpului, singurul partid care a luptat cu credinta impotriva PDL si a lui Basescu a fost PNL. Dupa ce Viorel Ponta a reusit sa elimine PNL de la guvernare a trecut foarte repede la o alta gama de exprimare politica in realatia cu Basescu. Acum, Viorel si Traian sunt in relatii foarte bune.

baisanu cu Termica

Se vede treaba ca singurul partid care le incurca prietenia de zeci de ani, cea socialista de zeci de ani, a fost doar PNL. Nu se mai pune problema de asumare a unei noi guvernari, ci de o hora mare intre UNPR, fostii aliati ai lui Basescu, UDMR, Basescu, si iata marea familie FSN-ista se aduna azi. Au mintit poporul roman jucand in campanie roluri de combatanti. Azi sunt prieteni si vor sa conduca impreuna. Ne ramane sa fim singurul partid de opozitie.

Va aduc aminte ca Ioan Rus a stabilit plafonul prin care Basescu putea fi eliminat la vot. Daca la vot erau 9 miilioane de alegatori, Rus ar fi spus ca in Romania sunt 22 milioane de romani. Daca erau 10 milioane imptriva lui, Rus ar fi spus ca romanii s-au inmultit atat de tare ca are populatia Rusiei. Nu conta ce spune ministrul de Interne PSD-ist Ioan Rus. Acum e noua prietenie intre fratii FDSN-isti. Vom face tot ce ne sta in putere pentru a opri asta.

Sa ii dau un sfat prietenesc dlui Catalin Nechifor.Aa facut o conferinta de presa dupa care liberalii dupa ce au vazut stirea lui m-au intrebat daca intram in razboi. Cred ca toate documentele de la Guvern cu privire la situatii de genul asta trebuiau facute in liniste. M-a busit rasul pe mine, dar alti oameni nu inteleg. Am senzatia ca Nechifor a facut poduri, drumuri si cladiri. Si dupa ce s-a plictisit de investitii intra in razboi.

Vom avea CL si o tema importanta pentru judet a fost tratata in mod populist de PDL. Toate sedintele de CL a fost transformate in sedinte de brain storming si arena politica pentru PDL. Ii anuntam pe colegii de la PDL ca au avut sansa timp de 4 ani sa faca tot ce le statea in putere pentru salvarea sportului. E curios cum fiind la guvernare nu faci nimic pentru sportul sucevean, dar in opozitie te erijezi in salvator.

De 10 ani de cand Lungu e primar nu am vazut niciodata criterii de evaluare si performanta prin care sa se imparta banii. Lungu sa treaca urgent la adoptarea unui regulament si a unor criterii de performanta in sport. Sa impartim banii principial si nu dupa ureche. Sunt sportivi care au dus tricolorul romanesc la nivel de campioni balcani si europeni si isi fac antrenamentele din banii lor sau din mila sponsorilor. Nu am vazut campionate de minifotbal pentru copii de clasele I-XII, de handbal volei sau atletism. Doar asa poti gasi campionii. Ii cerem lui Lungu sa investeasca in sportul de masa. Suntem de acord sa finantam toate ramurile sportive cu cat mai multi bani. Avem nevoie de un singur lucru. De un alt primar care sa fi jucat macar turca, sotron sau macar saritura prin casa si sa fi inteles ceva din sport. Lungu e anti-sport prin constructia sa.

La handbal s-au alocat anul trecut 10 miliarde, dar Lungu a dat din pixul lui doar 3. Nenea Lungu confunda mingea de fotbal sau baschet cu o balonare va da doar 3 % din ce votam noi. La box nu s-a dat nimic pentru  ca lui Lungu ii e frica de bataie. La canotaj nici un leu. La lupte s-au alocat 10.000 lei si primit doar 3000 de lei. La rugby doar 45 % s-a dat. Cum isi imagineaza Lungu ca poate tine pe teren o echipa de barbati?

Singurul sport unde s-au primit toti banii a fost la tir cu arcul unde prieten este dl Harsovschi si il felicit pe dl consilier pentru asta. Concluzia e ca in mintea lui Lungu consilierii locali sunt doar pioni care trebuie sa ii ridice mana cand trebuie si care orice decizie ar lua tot in pixul domniei sale sta sportul. In 2013 nu a trait, ci doar a supravietuit. Ii spunem ca toti consilierii PNL nu vor vota sub nici o forma un buget PDL-ist facut doar populist de dragul televizoarelor si ziarelor care scriu de bine.

Il asigur pe rectorul USV ca vom gasi o solutie pentru ca handbalul sa primeasca mai multi bani dar anunt ca nu exista nici o formula juridica prin care echipa USV sa primeasca bani de la Primarie. Asa e legea. Oricati bani am vota in CL nu vor ajunge acolo datorita legislatiei de acum.

Nimeni nu a venit sa verifice pierderile din reteaua de distributie a caldurii pentru ca s-ar recunoaste in fata cetatenilor cam cu cat i-au furat in fiecare luna pe facturi. PNL nu va vota nimic altceva decat ce e corect pentru cetateni. In momentul de fata, doar 20 500 de locuinte din cele 42.000 din Suceava sunt bransate la sistemul centralizat de caldura. Oricum primaria va trebui sa mai bage 50 miloane de euro in refacerea retelelor.

Nimeni nu va mai primi bani la Suceava, nici popii pentru cruci pentru ca tovarasul Lungu va gasi cateva firme capusa si va incepe sa sape orasul de sus in jos. De ce sa reparam o Dacie de prin 1970? Merita sa bagam bani in Dacia asta, in retelele noastre? Cam cat ar costa centrale termice medii pentru 20500 apartamente . Maxim 8,6 milioane de euro costa dotarea cu centrale termice a fiecarei locuinte. Se investesc atati bani si gata cu smecheriile si hotiile.

Cei care au investit la Suceava in noua centrala termica pot produce energie electrica pentru sistemul national si vor primi bani si certificate verzi. De abia dupa aia vom avea liberalizarea pretului la caldura in Suceava.

Ce scoatem la licitatie pentru ca 3,5 km intre CT 1 si CT 2 nu sunt ai Primariei? Intai ar trebui rezolvata problema cu acesti kilometri de retea.

Venim si cu o propunere. Licitatia, sunt convins ca va fi castigata tot de societatea care produce agent termic. Sa vezi facturi si distractie si nenea Lungu si PDL se spala pe maini ca nu mai e problema lor. Venim cu ideea de a propune parteneriat public privat in transportul energiei termice ca sa aiba si ea decizia. Ii spun dlui Lungu ca la PNL deciziile nu le ia presedintele, ci echipa.

In contextul in care 1500 de oameni se debranseaza anual de buna voie, desi sunt sute de apeluri facute de primarul Lungu ca sa ramana in sistem centralizat, cred ca a venit momentul sa facem un referendum in Suceava referitor la necesitatea ramanerii in sistem centralizat. Nu e normal ca locuitorii a 21.500 de locuinte sa plateasca taxe si impozite, iar banii sa se duca la plata subventiilor la Termica pentru ceilalti.”


Intră acum și în grupul de