Unificarea dreptei la Suceava este deja discutata de PDL cu PNL


Intră acum și în grupul de

Lideri locali suceveni ai PDL şi PNL discută în ultima perioadă despre realizarea unei construcţii comune după alegerile europarlamentare din 25 mai astfel încât la alegerile prezidenţiale candidatul dreptei să ia mai multe voturi decât cel susţinut de PSD.final campanie pnl

Deşi oficial liderii suceveni ai PDL şi PNL neagă orice discuţie între cele două partide, în culise se poartă negocieri privind modul de acţiune de după alegerile europarlamentare.

Potrivit unor surse din mediul politic, PDL şi PNL vor dori să arate că rezultatele obţinute la alegerile europarlamentare plasează forţele de dreapta pe primul loc, iar PSD alături de PC şi UNPR nu vor putea să-şi impună candidatul la alegerile prezidenţiale, după care s-ar putea modifica inclusiv majoritatea parlamentară care susţine guvernul.

Primele semne ale apropierii PDL de PNL vor apărea după ce PSD va schimba din funcţie directorii instituţiilor deconcentrate susţinuţi de liberalii suceveni, parte din ei menţinuţi din guvernarea PDL.

PSD nu vrea ca liberalii să intre în campania electorală având încă poli de putere în judeţ, iar liderii liberali suceveni doresc să le ofere membrilor de partid şi în special celor care s-au implicat activ, o perspectivă imediată privind revenirea la guvernare.

În viziunea reprezentanţilor celor două partide, în judeţul Suceava, dreapta deţine ponderea în zona municipiilor şi oraşelor, iar în zona rurală o mare parte dintre primari provin din cele două partide. Astfel, în zona municipiului Suceava, atât pentru funcţia de primar cele mai multe voturi le-au adunat candidaţii susţinuţi de PDL şi PNL, Ion Lungu, respectiv Alexandru Băişanu, iar după alegerile parlamentare din 2012, colegiul nr.1 este acoperit de deputatul PNL Alexandru Băişanu şi de deputatul PDL Sanda Maria Ardeleanu, în timp ce colegiul nr.2 de deputatul PDL Ioan Bălan, iar colegiul de senator care include municipiul Suceava este deţinut de liderul PDL Suceava Gheorghe Flutur.

Primarii din PDL care şi-au arătat la alegerile parlamentare din decembrie 2012 sprijinul pentru USL, ar urma să sprijine formaţiunile de dreapta motivând că la vremea respectivă au susţinut doar proiectul de dreapta din Uniunea Social Liberală.Miting PDL

Pentru liberalii şi democrat liberalii suceveni o apropiere este uşor de realizat în condiţiile în care liderul PDL Suceava, Gheorghe Flutur a fost şi lider al organizaţiei PNL Suceava, iar legăturile între membrii celor două partide sunt strânse.

Recent, într-o emisiune televizată la un post local, Gheorghe Flutur vorbea de o alianţă între PDL şi PNL care să îşi fixeze obiective comune şi care să se bazeze pe principiile Alianţei Dreptate şi Adevăr care a câştigat alegerile în 2004.

La scurt timp, un lider PNL, Teodor Atanasiu, declara că există probabilitatea unei colaborări între PNL şi PDL.


Intră acum și în grupul de