Flutur spune ca Suceava are acum oportunitatea pentru finantarea autostrazii Nord-Sud. Pentru Guvern trebuie sa fie o prioritate


Intră acum și în grupul de

Preşedintele PDL Suceava,  senatorul Gheorghe Flutur, solicită Guvernului să introducă, imediat, între priorităţile master-planului de transport, finanţarea cu fonduri ale Uniunii Europene a autostrăzii Nord-Sud, care face parte din culoarul IX pan-european şi care leagă Marea Baltică de Marea Neagră prin Cernăuţi şi Suceava.

retea-ten-t

Liderul democrat liberal a spus că există o oportunitate şi nu trebuie ratată în condiţiile în care există o preocupare a ţărilor din vestul Europei pentru zona de est, în special ca urmare a situaţiei din Ucraina şi Republica Moldova.

„Se observă că ţările din Europa de Vest se uită cu mai multe atenţie şi vor trata cu prioritate această zonă pentru crearea infrastructurii de transport pe graniţa de est a Uniunii Europene. Nu o zonă săracă, ci una dezvoltată economic înseamnă securitate la graniţa de est a UE. De aceea, autorităţile române trebuie să se grăbească, să includă proiectul în masterplanul de transport şi să asigure şi finanţarea studiului de fezabiliate”, a declarat Gheorghe Flutur.

El a explicat că situaţia din estul Europei şi deschiderea Uniunii Europene spre Ucraina şi Republica Moldova reprezintă acum mai mult ca oricând o oportunitate pentru finanţarea autostrăzii nord-sud, pe coridorul pan-european IX care leagă Marea Baltică de Marea Neagră prin Polonia, Ucraina şi România, coridor de transport care  a fost aprobat de autorităţile europene, dar că din păcate nu figurează între priorităţile guvernului de la Bucureşti, deşi este o investiţie aflată în atenţia guvernului polonez şi cel mai probabil şi a noilor autorităţi din Ucraina.

Traseul autostrăzii Nord-Sud care uneşte Marea Baltică de Marea Neagră este prevăzut să includă în România traseul E 85, de la Mărăşeşti spre Siret, apoi prin Cernăuţi, Ternopil unde se va conecta la autostrada Cracovia-Lvov-Kiev.ghe. flutur


Intră acum și în grupul de