TNL Rădăuți și deputatul Dumitru Mihalescul organizează a treia ediție a Donathlon, campanie de donare de sânge în scop caritabil


Intră acum și în grupul de

TNL Rădăuți împreună cu deputatul Dumitru Mihalescul organizează cea de-a treia ediție DONATHLON – acțiune în scop caritabil, după ce edițiile desfășurate anterior s-au desfășurat cu succes.

Donathlon Ediția a III-a va avea loc pe data de 7 august 2019 începând cu ora 08:00 la punctul de recoltare sânge din cadrul Spitalului Municipal Rădăuți, anunță organizatorii.

În România, o persoană are nevoie de sânge la fiecare 3 secunde, în condițiile în care necesitatea de sânge este acoperită în medie, în proporție de 60% la nivelul întregii țări.

În momentul de față, doar sub 2% din populația țării donează sânge, comparativ cu situația la nivel european unde, în medie, peste 10% din populație donează sânge .

Conform unor studii, sângele unui donator poate salva până la 3 vieți .

Pe lângă aceste 3 vieți salvate, campania “ Donathlon – Donează din inimă pentru o inimă “ urmărește să ofere un sprijin unui caz umanitar prin folosirea bonurilor de masă obținute în urma donării de sânge + donații în bani din partea Organizației PNL Radauti, TNL Rădăuți și a deputatului Dumitru Mihalescul.

Cazul umanitar pe care urmărim să-l sprijine acțiunea este cel al domnului Ciprian Sfichi, fostul polițist al Serviciului pentru Acțiuni Speciale din IPJ Suceava, rănit grav într-o misiune în luna decembrie a anului 2017. Având în vedere perioada îndelungată de spitalizare care a presupus eforturi financiare extreme din partea familiei, precum și faptul că are nevoie în continuare de tratamente speciale și însoțitor permanent, s-a decis ca la cea de-a III-a ediție de “Donathlon – Donează din inimă pentru o inimă“ să fie sprijinit!”, arată inițiatorii.


Vă încurajăm pe toți cei binevoitori, să vă alăturați campaniei noastre !

Pentru a deveni donator de sânge organizatorii arată că persoanele trebui să îndeplinească următoarele condiţii:

– Să aveți vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani!
– Greutate peste 50Kg!
– Puls regulat: 60 -100 bătăi/minut!
– Tensiunea arterială sistolică să fie între 100 şi 180 mmHg! 
– Să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale!
– Femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală! 
– Să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării!
– Să nu fii sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine!

Donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli:

– Hepatită (de orice tip),
– TBC,
– Sifilis,
– Malarie,
– Epilepsie si alte boli neurologice,
– Boli psihice,
– Bruceloză, 
– Ulcer, 
– Diabet zaharat, 
– Boli de inimă, 
– Boli de piele: psoriazis, vitiligo,
– Miopie forte peste (-) 6 dioptrii,
– Cancer.

Înainte de a dona:

Dimineaţa înainte de recoltare puteţi consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, fructe.
Nu fumați înainte şi după donare cu o oră!
De asemenea, veniți la donare odihnit(ă) și nu după o noapte pierdută la serviciu sau în fața calculatorului !

Recomandări după donarea de sânge:

Repaus în sala de așteptare 15-30 minute (este foarte important repausul post donare pentru a evita lipotimia pe scări, pe holuri și rănirea donatorului);
Evitarea în următoarele 12 ore a efortului fizic intens, conducerea autovehiculelor, consumul de alcool, fumatul imediat.
Se recomandă multe lichide, iar regimul alimentar să fie bogat în proteine animale (ouă, carne).

Drepturile donatorilor:

După fiecare donare de sânge beneficiați de rezultatele analizelor de laborator: grup sanguin ABO și Rh, HLG (hemoleucograma) glicemie, Atg HBs, Ag/Ac HCV, Ag-Ac HIV1+2, Ac HTLV I+II, Ac –anti Treponema pallidum (bacteria care produce sifilis), ALT (transaminaza-enzima hepatica).


Intră acum și în grupul de