Spitalul Judetean Suceava a inceput procedurile pentru acreditarea Unitatii de Urgente Neurovasculare


Intră acum și în grupul de

Directorul medical al SJU Suceava, Tiberius Brădăţan, a anunţat că Unitatea de urgenţe neurovasculare are o capacitate de opt paturi de Terapie Intensivă neurologică, care permit monitorizarea completă a pacientului, respectiv ventilaţie asistată pentru pacienţii  comatoşi.

spitalul judetean suceava

“Intenţia noastră este de a trata accidentul vascular cerebral în primele 3-4 ore de la instalarea simptomelor, deci foarte rapid. Practic, se efectuează computertomografie sau RMN dacă este cazul şi apoi se trece la administrarea unei substanţe, dacă este accident vascular ischemic( un cheag de sânge care blochează o arteră cerebrală), se trece la tromboliza respectivului cheag prin administrarea de substanţă specifică.

El a spus că, în prezent, există şi posibilitatea efectuării în Laboratorul de Radiologie Intervenţională a angiografiei cerebrale.

“În situaţia unei stenoze de arteră se poate face dilataţia arterei cerebrale, iar dacă este un cheag se poate administra substaţa respectivă, troboliticul in situ, adică strict asupra cheagului de sânge”, a explicat Brădăţan.

Directorul medical al SJU Suceava arătat că spitalul sucevean este primul spital judeţean care a demarat procedurile de acreditare pentru urgenţe neurovasculare.

El a spus că pentru acreditarea Unităţii de Urgenţe Neurovasculare SJU Suceava dispune deja de dotarea tehnică necesară, dar că mai trebuie ca doi dintre cei cinci medici neurologi ai Secţiei de Neurologie, care vor lucra în Terapia Intensivă Neurologică, să fie instruiţi pentru a dobândi competenţe în vederea efectuării trombolizei.

Brădăţan a spus că se doreşte şi ca SJU Suceava să fie inclus în programul naţional de tromboliză al Ministerului Sănătăţii.

El a spus că până în momentul de faţă doar unităţile de urgenţe neurovasculare din clinicile universitare sunt acreditate.

“Noi suntem pionieri în acest domeniu şi de aceea trebuie să aşteptăm modificările legislative care să ne permită să funcţionăm. Am solicitat Ministerului Sănătăţii consultanţă în vederea punerii la punct a modificărilor legislative şi, în acelaşi timp, a  respectării tuturor condiţiilor aici, la spitalul nostru. Aşteptăm să vină consultantul de la Ministerului Sănătăţii să ia act de condiţiile noastre, să propună modificările legislative care să ne dea posibilitatea să funcţionăm”, a spus Brădăţan.

Secţia de Neurologie a fost extinsă şi amenajată, valoarea lucrărilor de investiţie fiind de 1 358 857 de lei, aparatura medicală din dotarea secţiei şi a unităţii de urgenţe neurovasculare a costat 1 540 737 de lei, iar cele 45 de paturi au fost achiziţionate cu 276 187 de lei.

 


Intră acum și în grupul de