Vara, anotimpul in care se petrec cele mai multe talharii. Afla care sunt tintele hotilor in aceasta perioada


Intră acum și în grupul de

Vara este anotimpul în care se petrec cele mai multe tâlhării, majoritatea victimelor fiind femei.

Potrivit studiilor realizate de către Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, la nivel naţional, pe timpul verii se înregistrează aproape 700 de fapte de acest gen, în timp ce iarna, primăvara şi toamna, media acestora scade cu aproximativ 100 de incidente.

furt poseta-001

Din 67 de tâlhării sesizate, un număr de 22 (32,83 %) dintre faptele analizate s-au comis prin smulgerea fie a telefoanelor mobile sau a lănţişoarelor de la gâtul victimelor, fie a poşetelor, genţilor, sacoşelor sau a chiar a portofelelor cu bani din mâinile acestora.

Cele mai multe tâlhării se comit chiar în timpul zilei, nicidecum seara. Un procent de 40% din infracţiuni s-au comis în intervalul orar 12:00 – 18:00, iar 30% s-au comis în perioada  06:00 – 12.00.

Din analiza datelor, o pondere mai mare a victimelor se regăsește în rândul  femeilor, procentul fiind de 80% . Femeile au fost cel mai frecvent deposedate prin smulgere de telefonul mobil, lănţişoare sau genţi, în timp ce bărbaţii nu-şi ţin obiectele de valoare la vedere şi au o capacitate de reacţie mai mare pe care tâlharii specializaţi în smulgere nu şi-o asumă.

În ceea ce priveşte vârsta victimelor, s-a constatat faptul că 20% sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 18 – 30 ani, iar 30% au vârsta  mai mare de 70 de ani.

În cele mai multe cazuri, victimele sunt persoane fără o forţă fizică deosebită care  nu au opus rezistenţă. În două situaţii victimele au fost luate prin surprindere, autorii acţionând de la spate, situaţie în care părţile vătămate nu au avut timp să reacţioneze.

Cât priveşte reacţia victimelor, numai una dintre ele a reţinut semnalmente utile privind identitatea autorului, în celelalte situaţii victimele au rămas în stare de şoc.

În acest context, a tâlhăriilor frecvente, poliţiştii de prevenire din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava, desfăşoară activităţi de promovare a recomandărilor preventive. Mesajele promovate vor să atragă atenţia cu privire la comportamentele pe care cetățenii trebuie să le adopte pentru a-şi proteja bunurile, proprietatea privată și integritatea fizică, dar şi la faptul că există şi vor exista permanent persoane rău intenţionate care vor profita din plin de neatenţia sau neglijenţa semenilor lor.

prevenire talharie 1 prevenire talharie 2


Intră acum și în grupul de