La Tinovul Mare din Poiana Stampei a fost inaugurata prima poteca tematica


Intră acum și în grupul de

Prima potecă tematică din Tinovul Mare Poiana Stampei a fost inaugurată joi, cu participarea elevilor de la Școala Generală Poiana Stampei, în prezența oficialităților locale, a comunităților din zonă și a jurnaliștilor.

 Tinovul Mare Poiana Stampei (3)

În cadrul proiectului Tinovul Poiana Stampei – natură și turism în destinația ecoturistică Țara Dornelor a fost amenajat un traseu nou ce se suprapune peste vechiul podeț ce străbătea aria protejată. Acesta a fost reparat și îmbunătățit de către Asociația de Ecoturism din România (AER) în parteneriat cu Administrația Parcului Național Călimani (APNC).

Potrivit unui comunicat al Asociației de Ecoturism din România, iniţiativa urmărește să diversifice oferta de activităţi din zona Țara Dornelor şi să evidenţieze lumea ascunsă a tinoavelor și particularitățile lor deosebit de interesante. Accesul pe poteca tematică se face de pe drumul spre Dornișoara, iar de-a lungul celor 800 de metri ai podețului ce străbate tinovul  panourile interpretative oferă informații  despre modul de formare a acestor zone, animalele pe care le adăpostesc și importanța lor.

Tinovul Mare Poiana Stampei (1)

Activitatea este parte dintr-un şir lung de acţiuni dezvoltate de AER pentru a crea premisele dezvoltării durabile a Țării Dornelor prin ecoturism: amenajarea potecii tematice 12 Apostoli (punct de pornire satul Gura Haitii), certificarea unor pensiuni ecoturistice, realizarea hărții ecoturistice Țara Dornelor și a altor materiale de promovare, identificarea traseelor de cicloturism etc.

„Acest tip de infrastructură turistică este utilă pentru a explica importanța ariilor naturale protejate comunităților locale și turiștilor din zonă, folosind metode interactive şi un limbaj uşor de înţeles. Este o oportunitate de a implica elevii de la școlile din zonă în organizarea de vizite sau de lecții de biologie în teren” a declarat Cristi Ortoanu, responsabil comunități al PNC.

De asemenea, Bogdan Papuc, director executiv al AER, a explicat faptul că potecile tematice reprezintă un instrument excelent pentru învățare și educare: „Turiștii și localnicii care vor parcurge acest traseu pot înțelege mai uşor de ce este important să protejăm anumite zone sensibile și care este rolul lor”, a completat Bogdan Papuc.

 Tinovul Mare Poiana Stampei (2)

Proiectul Tinovul Poiana Stampei – natură și turism în destinația ecoturistică Țara Dornelor a fost finanțat de MOL România și Fundația Pentru Parteneriat și a fost implementat în perioada mai – septembrie 2014.


Intră acum și în grupul de