Ministrul Justitiei a pledat, la Suceava, pentru investitii in educatie si cercetare


Intră acum și în grupul de

Aproximativ 9.000 de studenți au început, luni, cursurile Universității „Ștefan cel Mare” Suceava.

studenti USV

La festivitatea de deschidere organizată în Auditoriumul „Joseph Schmidt” au luat parte invitați de seamă din lumea academică suceveană, dar și din administrația județeană. Invitat special la eveniment a fost și ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, care le-a vorbit studenților și profesorilor despre nevoia de cercetare și investiții în educație.

Robert Cazanciuc le-a mărturisit studenților că a urmat Facultatea de Drept cu gândul că poate contribui la o schimbare în bine a României după 1990 prin justiție, însă după mai mulți ani, a realizat că acest lucru nu este suficient, fiind nevoie de educație și de investiții.

De asemenea, el a menționat că face parte din generația care încearcă să schimbe ceva și să repare unele nedreptăți, făcând referire la procesul de clasificare al universității sucevene: „Cred că această universitate este o dovadă vie a faptului că de doi ani am încercat să schimbăm ceva, să reparăm unele nedreptăți”, a spus Cazanciuc.

Robert Cazanciuc la USV

Ministrul Justiției este de părere că trebuie investiți mai mulți bani în școli decât în instanțe și penitenciare: „Ca ministru al Justiției am pledat întotdeauna în Guvern pentru creșterea investițiilor în educație. Cred că în momentul de față, bugetul educației, al cercetării este de aproape zece ori mai mic decât cel al justiției. Cu siguranță, se poate face mai mult pentru educație în așa fel încat să fim nevoiți să investim mai degrabă în școli, în cercetare decât în instanțe și în penitenciare”, a declarat Robert Cazanciuc.

La rândul său, președintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, prezent la festivitatea de la USV a recunoscut că se simte ca acasă la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, fiind absolvent USV. El le-a relatat gazdelor că noul an universitar începe cu multe provocări, Suceava având în acest moment doi piloni de creștere foarte importanți care trebuie avuți în vedere: Universitatea „Ștefan cel Mare” și Spitalul Județean.

Nechifor a arătat că la Suceava se poate constitui o facultate de medicină având în vedere dotările medicale atât pentru pacienți, cât și pe cercetare: „La Suceava, putem constitui și o facultate de medicină și spun asta pentru că viziunea Guvernului s-a schimbat într-o măsură radicală. Vreau să vă anunț că în scurt timp vom avea o dotare medicală îndreptată și pe pacient și pe cercetare. Cred că trebuie să pornim cu curaj pe această nouă dezvoltare, pe zona medicală, în care Universitatea „Ștefan cel Mare” și Spitalul Județean să lucreze împreună”, a spus Nechifor.

Catalin Nechifor la USV

El a ţinut să amintească de nedreptatea făcută Universităţii din Suceava în privința clasificării: „Simțim cu toții cât de greu este când nu se face dreptate și nu se face justiție. Noi, aici, la Suceava, am avut neșansa ca în trecut să fim declasați, a fost o decizie arbitrară, luată deodată, cu efecte imediate și vedem cu toții cât de greu este să ajungem la locul în care eram înainte”, a susținut Nechifor.

La final, președintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor a primit din partea conducerii USV o plachetă omagială pentru implicarea în organizarea Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică.


Intră acum și în grupul de