Reluarea furnizarii apei calde in municipiul Suceava este incerta. Actorii implicati nu mai cred in promisiuni si vor bani si contracte ferme


Intră acum și în grupul de

Reluarea furnizării apei calde în municipiul Suceava este incertă, iar nici unul dintre actorii implicaţi nu pot spune când se va putea reporni centrala electro-termică a Bioenergy.

Deocamdată, potrivit unor surse din administraţie şi din sistemul de termoficare, se încearcă găsirea unei soluţii de compromis, dar există slabe şanse ca în lipsa plăţii datoriilor pentru agentul termic furnizat şi a unui contract ferm, girat de municipalitate, prin care să se stipuleze clar că se fac plăţi într-un anumit cuantum şi continuu, nu există nici o şansă pentru reluarea furnizării agentului termic.

Sursele citate au arătat că primarul Ion Lungu ar fi dorit ca în week-end să fie reluată furnizarea apei calde şi apoi să înceapă discuţiile pentru stabilirea unei formule de compromis, dar un asemenea scenariu a fost respins de ceilalţi actori implicaţi.

centrala Bioenergy_1

Se pare însă că firmele implicate nu mai cred în promisiunile primarului şi au cerut ca situaţia să fie clarificată.

Astfel, furnizorul de biomasă, Holzindustrie Schweighofer, doreşte să primească întreaga sumă pentru combustibilul furnizat până în prezent, datoriile către acesta fiind de 1,7 milioane de euro.

Bioenergy, care produce energia termică, va trebui să încaseze atât suma de bani pentru a plăti combustibilul, dar şi o parte din suma datorată de Termica pentru energia termică furnizată în acest an şi doreşte un contract ferm, cu garanţii ale Primăriei, că va primi bani pentru serviciile prestate astfel încât să poată să se aprovizioneze constant cu combustibilii necesari.

„Această centrală nu e o sobă în care dacă ai două lemne, le pui pe foc şi apoi aştepţi că mai aduci altă dată alte lemne. E nevoie de un flux continuu, iar pentru asta e necesar să fie făcute plăţile constant”, au spus sursele citate.

Termica SA, la rândul ei, vrea majorarea tarifului pentru transport şi distribuţie la nivelul de 160 de lei pe gigacalorie, potrivit preţului aprobat de ANRSC, ceea ce va determina creşterea preţului gigacaloriei livrate populaţiei şi, implicit, creşterea contribuţiei de la bugetul local pentru a se menţine tariful practicat pentru populaţie la 185 de lei/gcal.

În condiţiile în care toţi actorii implicaţi în sistemul de termoficare vor să primească banii, iar datoriile populaţiei se ridică la peste 4 milioane de euro, singura şansă pentru soluţionarea problemei este bugetul local, dar consilierii locali par să fie mai atenţi când vor vota în condiţiile în care banii tuturor contribuabililor, inclusiv ai celor care nu sunt racordaţi la sistemul centralizat, sunt folosiţi doar pentru a acoperi datorii la facturile de încălzire şi apă caldă.

Mai mult, există temeri că se încalcă legea penală în condiţiile în care circa 130 de salariaţi ai Termica SA, care se ocupă de conservarea centralei societăţii, închisă de un an de zile, şi nu de distribuţie, primesc salarii din banii reprezentând subvenţii pentru agentul termic furnizat.

Deşi miercuri părea încrezător că reluarea furnizării apei calde în municipiu se va produce în acest week-end, primarul Ion Lungu a constatat că sistemul de termoficare local nu mai poate fi controlat aşa cum se întâmpla până anul trecut când Termica SA, societate a Consiliului local, răspundea comenzilor municipalităţii, iar firma a ajuns în pragul falimentului.

Acum, fiecare actor implicat în acest lanţ de furnizare de materie primă, producţie a agentului termic şi transport şi distribuţie a energiei termice, are management propriu şi doreşte să lucreze cu profit.


Intră acum și în grupul de