„Ziua Armatei in scoli”: Cadre militare in vizita la Liceul Tehnologic Cajvana


Intră acum și în grupul de

Cu prilejul Zilei Armatei României, elevii Colegiului Militar Liceal “Stefan cel Mare”, în parteneriat cu Birourile de Informare Recrutare, Centrul Militar Judeţean Suceava şi Ministerul Apărării Naţionale au participat la  acţiuni de promovare a profesiei militare, denumită “Ziua Armatei în şcoli”.

Evenimentul, organizat anual, presupune deplasarea militarilor în şcoli, în scopul promovării acestei profesii. Se adresează instituţiilor civile de învăţământ, reprezentând cea mai bună ocazie pentru elevii claselor terminale de a se informa cu privire la oferta educaţională şi profesională a Ministerului Apărării Naţionale.

Cu această ocazie, în data de 23 octombrie 2014, s-a desfăşurat o activitate specifică acestui eveniment, în cadrul Liceului Tehnologic Cajvana.

ziua armatei la liceul cajvana

La ora 11.00, într-un cadru solemn, în prezenţa invitaţilor, a conducerii Liceului Tehnologic Cajvana şi a elevilor participanţi, sala multimedia a găzduit un seminar în care invitaţii au vorbit tinerilor despre ce înseamnă armata şi au prezentat oferta  Ministerului Apărării Naţionale pentru anul şcolar 2014-2015, ofertă care i-a vizat cu precădere pe cei care se află în clasa a VIII-a.

Prezenţa cadrelor militare a impus respect şi admiraţie din partea celor prezenţi care au ascultat pentru început, cu emoţie “Imnul Naţional al României“.

Domnul Blezniuc Luigi, locotenent colonel la Centrul Militar Judeţean Suceava a condus activitatea şi pentru început a dat cuvântul d-lui lt. col. Mihai Filip, veteran de război, participant activ în luptele celui de-al doilea Război Mondial. Acesta a marcat momentul 25 octombrie 1944, când s-a obţinut victoria finală pentru eliberarea Transilvaniei de Nord, ca  Ziua Armatei Române.

ziua armatei la liceul cajvana (3)

ziua armatei la liceul cajvana (4)

 

„Data de 25 Octombrie constituie amintirea unei zile de împlinire naţională, ziua când armata română şi-a îndeplinit menirea firească. Devenită simbol al tuturor bătăliilor şi eroilor neamului românesc, ea a rămas întipărită în sufletele românilor ca zi în care ţara îşi sărbătoreşte Armata şi pe cei care au fost sau sunt în slujba ei”, a declarat lt. col. Mihai Filip.

Adolescenţii militari câmpulungeni, Ioana Plămadă,  elev caporal în clasa a XI-a şi Florin Hladic, elev sergent în clasa a XII-a au prezentat Colegiul Militar Liceal “Ştefan cel Mare” elevilor de gimnaziu ai Liceului Tehnologic Cajvana, ca prim pas pentru cei care îşi doresc o carieră militară.

“Pentru unii, oportunitatea de a deveni militar este împlinirea unui vis, acela de a purta haina militară, iar pentru alţii armata înseamnă disciplină, o slujbă sigură… un viitor.

Dacă până acum ceva timp în armată predominau bărbaţii, astăzi vremurile sunt altele, dovadă stă numărul din ce în ce mai mare al fetelor care optează pentru o carieră militară. Ambiţioase şi puternice, ele nu se dau înapoi de la nici o provocare”, astfel îşi justifică eleva Ioana Plămadă alegerea ei.

ziua armatei la liceul cajvana (1)

ziua armatei la liceul cajvana (2)

ziua armatei la liceul cajvana (5)

 

Tipurile de misiuni executate în teatrele de operaţii prezentate în continuare au uimit şi impresionat tineretul prezent. Astfel, domnul Adrian Catargiu, ofiţer specialist la Centrul Militar Judeţean Suceava, participant în misiuni ca Afganistan, Kongo, recomandă pregătire fizică, învăţarea unei limbi străine şi multă îndrăzneală.

„Trebuie să dai dovadă de omenie, să acţionezi singur. Ne facem treaba pentru România, suntem formaţi pentru a apăra, iar misiunile noastre sunt de menţinere a păcii”, a subliniat Adrian Catargiu.

Luptător în Irak, plutonierul Dănuţ Dobrin de la Centrul Militar Judeţean Suceava prezintă câteva aspecte din luptele şi misiunile în care a activat (Irak, Kuwait ) şi afirmă că “prietenii adevăraţi sunt numai în armată” . “Toţi ne facem datoria în condiţii care nu sunt dintre cele mai prielnice, uneori în condiţii grele de timp, anotimp şi climatice. Suntem acei oameni necunoscuţi, care nu sunt în lumina reflectoarelor sau în faţa microfoanelor şi ne facem, în anonimat, zi de zi şi ceas de ceas, datoria faţă ţară”, a declarat plutonierul Dănuţ Dobrin.

Domnul locotenent Tironeac Andrei, ofiţer în cadrul Biroului de Promovare Recrutare Suceava, absolvent al  Academiei Forţelor Terestre “Henri Coandă” –Braşov,  îndeamnă elevii claselor terminale să treacă pragul acestei instituţii: „Ghidul de orientare profesionala prezentat ppt a cuprins date informative despre instituţiile militare de învăţământ superior din ţară,  Biroul informare-recrutare este sursa cea mai autorizată de informaţii despre cariera militară, despre criteriile şi standardele pe care trebuie să le îndeplineşti pentru a deveni militar profesionist”. El le-a vorbit tinerilor despre cariera militară: „Indiferent ce cale vei alege, armata te provoacă la o întrecere permanentă cu tine şi cu ceilalţi, te menţine într-o formă fizică şi psihică de invidiat, îţi oferă un mediu de muncă dinamic, organizat şi competitiv”.

ziua armatei la liceul cajvana (6)

ziua armatei la liceul cajvana (7)

ziua armatei la liceul cajvana (8)

 

În finalul seminarului, cadrele militare prezente au oferit gazdelor pliante, calendare, insigne, afişe care conţin date informative necesare celor interesaţi.

Toţi cei prezenţi au mers ulterior în Căminul Cultural din Cajvana, unde au vizitat expoziţia de fotografie cu tematică militară, standurile de  prezentare de echipamente militare şi armament de infanterie din dotarea forţelor armate ale României.

În final, domnul locotenent colonel Blezniuc Luigi a oferit Diploma de excelenţă personalului Liceului Tehnologic Cajvana cu prilejul aniversării “Zilei Armatei României” în semn de preţuire şi apreciere a sprijinului şi bunei colaborări în activitatea promovării imaginii instituţiei şi profesiei militare din cadrul proiectului “Zilei Armatei în şcoli”.

 

ziua armatei la liceul cajvana (9)

ziua armatei la liceul cajvana (10)

 

 

Material realizat de prof.înv.primar Seserman  Lidia-Loredana

responsabilă cu promovarea Liceului Tehnologic Cajvana

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              


Intră acum și în grupul de