Sarbatoarea Sfantului Cuvios Paisie Velicicovschi de la Neamt

În fiecare an, pe data de 15 noiembrie, Biserica Ortodoxă Română îl cinstește pe Sfantul Cuvios Paisie Velicicovschi de la Neamț.

Sf. Paisie de la Neamt

Sfântul Paisie Velicicovschi s-a născut în Poltava (Ucraina de astăzi), la data de 21 Decembrie 1722. Cu rânduiala lui Dumnezeu, a ajuns în munții din Întorsura Buzăului, unde a cunoscut pe Starețul sfânt Vasile de la Poiana Mărului, care l-a îndrumat pe cărarea vieții călugărești. Cuviosul Paisie și-a îndreptat apoi pașii către Sfântul Munte Athos (Schitul Sfântul Ilie), unde și-a făcut mulți ucenici: călugări moldoveni, munteni, transilvăneni, ruși, ucrainieni, bieloruși, greci, bulgai și sârbi.

Sfântul Paisie și obștea toată au părăsit Sfântul Munte Athos și s-au îndreptat spre Țările Române. Au primit de la mitropolitul Moldovei Gavriil Calimachi Mănăstirea Dragomirna. Aici Sfântul Paisie a întemeiat o școală de traducători. Realizarea de excepție a școlii de la Dragomirna o constituie Filocalia românească. Sfântul Paisie a întocmit o lucrare despre Rugăciunea minții sau Rugăciunea lui Iisus: Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul. Obștea de călugări s-a mutat la Mănăstirea Secu, iar apoi la Mănăstirea Neamț, unde activitatea literară de traducere va atinge apogeul.

                              Pr. Prof. Justinian – Remus A. Cojocar

loading...