Rezolutie semnata la Neamt de autoritati din Regiunea Nord Est pentru Austostrada Moldova. La sedinta au lipsit sefii CJ Suceava, Vaslui si Bacau


Intră acum și în grupul de

La Piatra Neamţ, a avut loc, joi, dezbaterea publică „Autostradă pentru Moldova”. La acest eveniment au fost invitaţi toţi preşedinţii de Consilii Judeţene din Regiunea de Nord-Est, parlamentarii, primarii de oraşe, municipii şi municipii reşedinţă de judeţ din Regiunea de Nord-Est, oameni de afaceri, reprezentanţi ai Camerelor de Comerţ şi Industrie, reprezentanţi ai Guvernului şi reprezentanţi ai administraţiilor publice locale şi centrale din Republica Moldova, reprezentanţi ai Euroregiunii Siret-Prut-Nistru şi ai Uniunii Consiliilor Raionale din Republica Moldova, precum şi reprezentanţi ai Guvernului României.

Admonitei autostrada intalnire (2)

Printre cei care au luat cuvântul s-au numărat Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Mugur Cozmanciuc, deputat,  Boris Gherasim, vice-ministru al Transporturilor în Guvernul Republicii Moldova,  Florin Ţurcanu, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani,  Valeriu Ţarigradschi, preşedintele Consiliului Raional Glodeni,  Paul Butnariu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi, Neculai Apostol, directorul executiv al ADR Nord-Est, Petru Movilă, deputat, Ţapu Nazare Eugen, senator,  Şova Lucian, deputat,  Siminovici Doru, preşedintele Camerei de Comerţ Bacău,  Neculai Apostol, grupul de firme Kosarom, precum şi alţi reprezentanţi ai societăţii civile sau ai mediului de afaceri.

“Prin această întâlnire am tras un semnal de alarmă foarte clar către Guvern cu privire la introducerea Autostrăzii Moldova-Transilvania în Master Planul General de Transport al României. Singura şansă ca Moldova să iasă din subdezvoltare este realizarea autostrăzii care să ne lege de Vestul României şi al Europei. Este singura soluţie care răspunde nevoilor întregii regiuni de Nord-Est şi care sprijină şi Republica Moldova în parcursul său european. Sunt mâhnit că niciun reprezentat al Guvernului nu a participat la acest eveniment. Eu am fost doar un facilitator. Suntem în al 12-lea ceas şi introducerea în Master Planul General de Transport al României a autostrăzii Moldova – Transilvania pentru a putea fi finanţată cu bani europeni este şansa întregii regiuni de Nord-Est pentru mai multă bunăstare, mai multe locuri de muncă şi mai multe investiţii. Dacă în periaoda următoare autostrada nu se va regăsi între priorităţie incluse în MasterPlan, nu va exista nicio şansă să o finanţăm pe bani europeni până în 2022”, a declarat Cristian Adomniţei.Admonitei autostrada intalnire

„Felicit organizatorii şi mă bucur că există un interes din partea României pentru deschiderea Republicii Moldova către Europa.  Această autostradă nu ajută doar regiunea Moldovei din România ci, în egală măsură, Moldova de pe malul stâng al Prutului. Am semnat rezoluţia autostradă pentru Moldova cu toată încrederea că acest proiect va prinde viaţă în următorii ani”, a declarat Boris Gherasim, vice-ministru în Guvernul Republicii Moldova.

“Fac un apel la toţi factorii de decizie din Regiunea de Nord-Est, indiferent de culoarea politică, să susţină acest proiect. Trebuie să fim uniţi pentru că doar aşa vom reuşi să convingem guvernul să introducă autostrada în Master Planul General de Transport al României”, a Florin Ţurcanu.

„Cred că acest proiect ar trebuie să se numească autostradă pentru toată Moldova”, a declarat  Valeriu Ţarigradschi.

„În numele oamenilor de afaceri din Iaşi, dar şi din celelalte judeţene ale Regiunii de NE, fac un apel către Guvernanţi să introducă autostrada Moldova – Transilvania ca obiectiv prioritar în Master Planul General de Transport al României. Noi am prezentat un document la acest document care prezintă poziţia noastră şi argumentele pe care le-am adus în susţinere acestui proiect”, a declarat Paul Butnariu, Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi.

“Felicit organizatorii. Este o investiţie transregională şi, având în vedere că până în 2022 România s-a angajat să crească indicatorii socio-economici din regiune într-un ritm alert, această autostradă este cu atât mai necesară”, a Constantin Apostol, preşedintele ADR Nord-Est.

“Reprezint un grup de firme cu 1100 de salariaţi, care plăteşte între 750.000 – 900.000 euro taxe lunar şi care doreşte să fie partenerul acestui proiect. Noi, cei care susţinem bugetul statului, facem un apel ca împreună să facem tot ce ne stă în putinţă să ne dezvoltăm. Trebuie să găsim mijloace prin care să atragem investitori cu potenţial financiar”, a declarat Neculai Apostol, grupul de firme Kosarom.

Admonitei autostrada intalnire (6)

În urma acestei întâlniri s-a adoptat următoarea rezoluţie:

 

„Noi, preşedinţii de Consilii Judeţene din Regiunea Nord-Est, parlamentarii și aleşii locali din județele Regiunii Nord-Est, suntem primii chemaţi să realizăm împreună autostrada Moldova – Transilvania. Noi suntem cei care trebuie să susținem, pe toate căile și independent de apartenența politică, includerea Autostrăzii Moldova – Transilvania în Master Planul General de Transport al României 2014-2020.

Prin această rezoluţie vrem să transmitem cel mai clar mesaj către Guvern și Parlament pentru reintroducerea de urgență a autostrăzii Moldova – Transilvania (Târgu-Mureș – Ditrău – Târgu Neamț – Iaşi – Ungheni) în Master Planul General de Transport (MPGT) al României.

 

Având în vedere faptul că:

         Regiunea Nord-Est este cea mai săracă regiune a României și a Uniunii Europene;

         actuala distribuție a investițiilor în infrastructură, așa cum este reflectată în versiunea curentă a Master Planului General de Transport, este total disproporționată, doar 10% din fonduri fiind alocate Regiunii Nord-Est și Nord-Estului Transilvaniei, ceea ce va conduce la adâncirea profundă a decalajelor inter-regionale;

         dezvoltarea economică a oricărei zone este strict dependentă de infrastructură;

         Autostrada Moldova – Transilvania este de o importanță capitală în vederea apropierii Republicii Moldova de Europa și un factor determinant în procesul integrării acesteia în Uniunea Europeană,

 

cerem, împreună cu celelalte patru milioane de locuitori ai Regiunii, convocarea de urgență a Comitetului de elaborare și de monitorizare a Master Planului General de Transport în vederea includerii în varianta finală a acestuia, printre proiectele prioritare ale României, a Autostrăzii Moldova – Transilvania ( (Târgu-Mureș – Ditrău – Târgu Neamț – Iaşi – Ungheni). Solicităm ca acest lucru să se întâmple înainte de aprobarea, de către Guvern, a documentului final.

Înțelegem că o eventuală lipsă de reacție a autorităților responsabile reprezintă o condamnarea a Regiunii Nord-Est și a Moldovei de peste Prut, pentru alte câteva zeci de ani, la sărăcie și izolare.

„Autostradă pentru Moldova” trebuie să fie proiectul de țară cu care să celebrăm 2018 și cu care să păşim, cu adevărat, într-o Europă care apreciază unitatea și solidaritatea în aceeași măsură cu diversitatea”.

 


Intră acum și în grupul de