Demersurile studentilor pentru alocarea a 6% din PIB pentru educatie continua! Tinerii ameninta cu noi proteste daca guvernantii nu respecta Legea Educatiei Nationale

În 2013, pe data de 13 noiembrie, aproximativ 10.000 de studenți din zece centre universitare au ieșit în stradă pentru a-și exprima nemulțumirea față de sărăcia lucie din educație și pentru alocarea a 6% din PIB educației. În acest moment în care se discută bugetul pe anul 2015, studenții sunt pregătiți să desfășoare noi demersuri pentru a-i determina pe guvernanți să acorde educației atenția cuvenită.

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), alianță din care face parte și Asociația Studenților din Universitatea Suceava (ASUS), a informat într-un comunicat de presă că demersurile cu privire la alocarea a 6% din Produsul Intern Brut sistemului educațional din România continuă. Totodată, reprezentanții ANOSR cer Guvernului, Parlamentului și Președintelui României să respecte Legea Educației Naționale și promisiunile electorale făcute în această toamnă.

studenti protest

Aflați săptămâna trecută la Alba-Iulia pentru a discuta problemele din mediul universitar, liderii studenților din România au decis să reia acțiunile de presiune desfășurate anul trecut pentru creșterea bugetului educației, întrucât deși legea prevede că statul ar trebui să aloce 6% din PIB pentru educație, an de an bugetul alocat este undeva la jumătate din această valoare. Studenții susțin că în această toamnă, în campania electorală, s-a vorbit despre importanța educației și asigurării unei finanțări corespunzătoare, menționându-se chiar alocarea unui buget de 6% din PIB, însă mesajele transmise nu mai au nicio însemnătate acum.

În acest sens, la Alba-Iulia, liderii studenților au adoptat „Decalogul studențesc de la Alba-Iulia”, document ce prezintă viziunea studenților legată de modul în care ar trebui să arate sistemul universitar românesc. Primul punct din decalog îl reprezintă alocarea a 6% din PIB pentru educație, subfinanțarea fiind în acest moment cea mai mare problemă cu care se confruntă educația din România, din perspectiva studenților.

De asemenea, studenții au transmis că sunt pregătiți să desfășoare noi demersuri pentru a-i determina pe guvernanți să acorde educației atenția cuvenită. Aceștia au stabilit deja diverse forme de presiune în cazul în care solicitările lor rămân fără ecou. În semn de avertisment, organizațiile studențești din teritoriu au afișat deja cearceafuri sau bannere mari cu „6% din PIB pentru Educație” pe universități, cămine sau sediile organizațiilor.

„Suntem din nou în momentul în care vedem că toate promisiunile făcute în decurs de un an legate de importanța pe care o are educația pentru România rămân doar vorbe în vânt când vine vorba de bani. Deși există consens public și din partea politicienilor în ceea ce privește necesitatea creșterii bugetului educației și alocarea a 6% din PIB, an de an sistemul educațional este condamnat la subfinanțare cronică când vine vorba de Legea Bugetului. Nu știu cum se face, dar educația rămâne mereu în coada priorităților aleșilor statului, deși este cunoscut faptul că educația reprezintă cea mai bună investiție pe termen lung pentru dezvoltarea unui stat. Cerem Guvernului să propună un buget care să prevadă alocarea a 6% din PIB pentru educație și cerem Parlamentului și Președintelui României să respingă orice propunere care nu ține cont de acest principiu. Nu ne dorim să ne petrecem perioada sărbătorilor protestând pentru educație, însă dacă asta e singura soluție prin care putem să atragem atenția politicienilor asupra responsabilității pe care o au pentru viitorul nostru, suntem pregătiți să o facem”, a declarat președintele ANOSR, Cristi Popescu.