Suceava, Falticeni, Gura Humorului si Radauti au intrat in cursa pentru titlul de „Orasul Reciclarii 2015”


Intră acum și în grupul de

Municipiile Suceava, Fălticeni, Rădăuţi şi oraşul Gura Humorului s-au înscris în cea de-a treia ediție a competiției Eco-Rom Ambalaje ”Orașul Reciclării” adresată primăriilor municipalităților din România.

Astfel, timp de şase luni, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2015, 46 de municipii și orașe din țară „se luptă” pentru a dovedi că au cel mai performant sistem de colectare separată a deșeurilor de ambalaje la nivel național.

 Câştigătorii concursului vor fi anunţaţi în luna septembrie.

poster-orasul-reciclarii

Potrivit organizatorilor, competiția „Orașul Reciclării” este un proiect extrem de util, ce mobilizează tot mai mult autoritățile locale, an de an, să se implice în dezvoltarea serviciilor de colectare separată a deșeurilor.

,,An de an competiția «Orașul Reciclării» s-a dovedit a fi un proiect extrem de util, atât prin rolul educativ, cât și prin factorul competitiv care a mobilizat din ce în ce mai multe autorități locale să se implice în dezvoltarea sistemului de colectare separată pentru populație. Numărul primăriilor înscrise în proiect a crescut cu 60% – de la 20 în 2012, la 46 anul acesta. Eco-Rom Ambalaje susține și investește anual 35% din aportul membrilor săi în parteneriatul cu autoritățile locale pentru ca performanța serviciilor de colectare separată a deșeurilor de ambalaje să crească. Iar proiectul «Orașul Reciclării» este o inițiativă care ne arată că se poate. Mulțumim tuturor primăriilor care ni s-au alăturat în această «luptă» și le urăm mult succes pe parcursul competiției!”, a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

În Municipiul Fălticeni, sistemul de colectare separată a deșeurilor de ambalaje este pus la dispoziția populației din anul 2007, printr-un parteneriat încheiat între Eco-Rom Ambalaje, Primăria Municipiului Fălticeni și SC Goscom SA.

Colectarea selectivă a deşeurilor trebuie să devină o obişnuinţă pentru noi toţi. Înscrierea Municipiului Fălticeni în concursul «Orașul Reciclării» este o provocare deopotrivă pentru administraţia locală dar şi pentru fiecare cetăţean în parte, pentru instituţii şi agenţii economici. Invit comunitatea locală să colecteze selectiv deşeurile produse pe teritoriul Municipiului Fălticeni, nu pentru o recompensă, ci pentru a ne dovedi nouă că putem fi cetăţeni responsabili faţă de mediul înconjurător, cetăţeni ai unui oraş european”, a declarat prof. Gheorghe Cătălin Coman, primarul municipiului Fălticeni.

Cele 46 de municipii şi oraşe înscrise în competiţia reciclării sunt: Adjud, Aiud, Arad, Bacău, Bârlad, Braşov, Brăila, Sectorul 6 Bucureşti, Sectorul 1 Bucureşti, Câmpia Turzii, Câmpina, Călăraşi, Cluj Napoca, Constanţa, Craiova, Deva, Drobeta Turnu Severin, Făgăraş, Fălticeni, Focşani, Galaţi, Gura Humorului, Iaşi, Mediaş, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Otopeni, Piteşti, Ploieşti, Rădăuţi, Reşiţa, Roman, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Sighetu Marmaţiei, Sinaia, Slatina, Slobozia, Suceava, Târgovişte, Târgu Jiu, Târgu Secuiesc, Tulcea, Vaslui şi Zalău.

Criteriile care stau la baza evaluării municipiilor şi oraşelor înscrise în competiție sunt: calitatea serviciilor de colectare separată a deșeurilor de ambalaje (însemnând accesul populației la containerele colorate, aspectul acestora și corectitudinea depunerii separate a deșeurilor în containere), cantitatea de deșeuri colectate separat per locuitor și campaniile de conștientizare și mobilizare a populației pentru a separa deșeurile de ambalaje derulate pe parcursul celor 6 luni de competiției.

 La finalul celor 6 luni, câștigătorul va obține titlul de ,,Orașul Reciclării” și marele premiu: un Parc Tematic în valoare de 12.000 euro, un spațiu inedit de relaxare amenajat cu mobilier realizat din deșeuri reciclabile. Acesta este dedicat tuturor locuitorilor orașului care vor să se relaxeze și, în același timp, să afle o serie de informații utile despre reciclarea deșeurilor de ambalaje.

În plus, în premieră anul acesta, Eco-Rom Ambalaje va premia și municipalitățile clasate pe locul al II-lea și al III-lea. Ocupantul locului al doilea pe podiumul competiției se va bucura timp de o săptămână de vizita autocarului hich tech din cadrul programului educațional “Laboratorul Verde al Reciclării” prin care elevii claselor a III-a vor învăța, într-un mod dinamic și creativ, despre importanța colectării separate pentru protejarea mediului.

Municipalitatea care va obține locul al III-lea va beneficia de o campanie de informare și conștientizare a populației cu privire la importanța separării deșeurilor de ambalaje, în valoare de 3.000 de euro, realizată cu sprijinul Eco-Rom Ambalaje.

Competiția „Orașul Reciclării” se desfășoară sub patronajul Comisiei de Mediu și Echilibru Ecologic a Camerei Deputaților și al Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice și în parteneriat cu Asociația Municipiilor din România și Institutul pentru Politici Publice. Partenerii media ai proiectului sunt Administrație.ro și Ziare.com.

Mai multe detalii despre ediția a III-a a competiției „Orașul Reciclării” şi informaţii despre colectarea separată a deşeurilor de ambalaje pot fi aflate accesând site-ul  www.ColecteazaSelectiv.ro.

 


Intră acum și în grupul de