Noi cazuri de hepatita A continua sa apara in focarele de la Horodnic de Sus, Arbore si Voievodeasa


Intră acum și în grupul de

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul Cătălina Zorescu, a declarat că în focarele de hepatită acută virală de tip A din localităţile sucevene Horodnic de Sus, Arbore şi Voievodeasa continuă să apară noi cazuri de îmbolnăvire.

Zorescu a spus că de la debutul, în luna iulie, a îmbolnăvirilor de hepatită acută virală de tip A şi până în prezent, în localitatea Horodnic de Sus s-au înregistrat 42 de cazuri, în Arbore-22 de cazuri şi în Voievodeasa -42 de cazuri.

Ea a precizat că, în cursul săptămânii trecute, au fost vaccinaţi împotriva hepatitei acute virale de tip A 160 de elevi ai şcolii din localitatea Voievodeasa.

Catalina Zorescu

Directorul adjunct al DSP Suceava a spus că autorităţile sanitare continuă să monitorizeze situaţia epidemiologică din cele trei localităţi în care se înregistrează focarele de hepatită acută virală de tip A, fiind distribuite şi materiale informative în care sunt prezentate regulile de igienă  personală, regulile de igienă alimentară şi regulile de igienă comunitară, dar şi informaţii privind modalitatea de transmitere a virusului hepatitei A şi simptomele bolii.

Hepatita virală de tip A, denumită şi boala “mâinilor murdare”, este contagioasă fiind cauzată de infecţia ficatului cu virusul hepatitic A.

Boala debutează la 14-42 de zile de la infectarea cu virusul hepatitic A, printre simptome numărându-se starea de oboseală accentuată, somnolenţa, lipsa poftei de mâncare, greţuri, vărsături şi dureri abdominale, colorarea în galben a pielii.

În cursul anului 2014, în judeţul Suceava s-au înregistrat 438 de cazuri de hepatită acută virală de tip A, faţă de cinci cazuri în anul 2013 şi patru cazuri în 2012.


Intră acum și în grupul de