Minerii de la Crucea au refuzat sa intre in subteran dupa ce au primit salariile micsorate


Intră acum și în grupul de

UPDATE:

Nici minerii din schimbul al doilea nu au intrat în subteran, aceştia alăturându-se protestelor declanşate de dimineaţă de minierii din primul schimb, a declarat prefectul Sucevei, Florin Sinescu.

Potrivit reprezentantului Guvernului în teritoriu, minerii solicită discuţii lămuritoare cu conducerea Companiei Naţionale a Uraniului.
Circa două sute de mineri din cadrul Exploatării Miniere de Uraniu de la Crucea, din primul schimb, din cadrul sectoarelor Crucea și Botoșana, au refuzat, luni dimineața, să intre în mină și protestează la sediul administrativ al Sucursalei Crucea a Companiei Naţionale a Uraniului, nemulțumiți că au primit salarii mai mici.

Potrivit unor surse sindicale, protestul este spontan, iar minerii au reuzat să intre în subteran după ce au primit cu 250 de lei mai puțin la lichidarea pentru luna decembrie.

Minierilor li s-au promis prime de Crăciun de 500 de lei, dar din suma primită, jumătate, 250 de lei au reprezentat de fapt un avans mărit, ceea ce a determinat ca la lichidarea pentru luna decembrie aceștia să primească cu această sumă mai puțin.

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat că nemulțumirea a fost generată de faptul că minerii au primit salariile diminuate.

florin sinescu

”E o neînțelegere privind banii luați în avans”, a spus prefectul.

El a menționat că a discutat cu directorul sucursalei Crucea a Companiei Naționale a Uraniului, Constantin Proboteanu, care i-a spus că nemulțumirile nu sunt legate de nerespectarea contractului colectiv de muncă ce este valabil până în iunie 2015 și care a fost respectat.

”Va trebui lămurită situația legată de modul în care s-a făcut plata avansului în luna decembrie”, a spus prefectul judeţului Suceava.

În martie 2014, peste 200 de mineri de la Exploatarea Minieră de Uraniu Crucea s-au blocat în subteran mai multe ore, ei solicitând creşterea cu 14 la sută a salariilor şi acordarea de prime în cuantum de 600 lei.

Exploatarea Minieră Crucea este singura exploatare de uraniu funcţională din ţară, având două puncte de lucru – Crucea şi Botuşana

 


Intră acum și în grupul de