Noua Unitate de Primire a Urgentelor Suceava va avea sectii separate pentru copii si adulti, dar si propriul computer-tomograf


Intră acum și în grupul de

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, Vasile Rîmbu, a declarat că proiectul de extindere, modernizare şi dotare a Unităţii de Primire a Urgenţelor reprezintă o prioritate pentru unitatea sanitară în condiţiile în care adresabilitatea pacienţilor a crescut de trei ori din 2001 şi până în prezent.

Rîmbu a spus că Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul SJU Suceava nu mai corespunde cerinţelor actuale din punct de vedere al spaţiului şi al numărului mare de pacienţi care se adresează acestei secţii.

El a arătat că adresabilitatea la UPU a crescut în ultimii ani, astfel dacă în anul 2001 la UPU Suceava s-au prezentat 30 000 de pacienţi, în anul 2014 numărul acestora aproape s-a triplat.

UPU Suceava

Rîmbu a explicat că se impune reconfigurarea spaţiului pentru UPU şi extinderea acestuia, astfel încât să fie asigurate spaţii mai generoase pentru consultaţii , să se realizeze un flux separat pentru ambulanţe, cu o bandă de circulaţie pe un sens, într-un spaţiu protejat, în care să se realizeze facil transferul pacienţilor.

Totodată, prin proiectul de modernizare şi extindere a UPU se doreşte îmbunătăţirea condiţiilor de lucru pentru personalul medical, creşterea confortului pacienţilor şi aparţinătorilor acestora, dar şi realizarea unor fluxuri separate pentru categorii de urgenţe.

Managerul SJU Suceava a spus că proiectul respectiv prevede realizarea unei secţii pentru copii, separate de cea pentru adulţi, a unui triaj care să fie vizibil şi uşor accesibil din diverse puncte ale UPU, dar şi birouri şi cabinete pentru personal.

El a subliniat că pe durata efectuării lucrărilor de modernizare şi extindere funcţionarea UPU va fi mai dificilă, dar că se va lucra în etape, astfel încât să nu fie perturbată activitatea medicală.

Rîmbu a spus că SJU Suceava a făcut demersuri la Ministerul Sănătăţii, au fost depuse solicitarea, nota de fundamentare şi studiul de fezabilitate arătând că speră ca la întocmirea listei de investiţii a ministerului să fie inclusă şi investiţia de la Suceava.

El a precizat că Consiliul Judeţean Suceava s-a angajat să co-finanţeze acest proiect de modernizare şi extindere a UPU, Consiliul Local Suceava urmează să ia o decizie în acest sens, iar o parte din finanţare va fi asigurată de spital din venituri proprii.

Managerul SJU Suceava crede că lucrările efective vor putea începe în cursul lunii iunie, iar până atunci va fi întocmit caietul de sarcini şi va fi organizată licitaţia pentru desemnarea executantului lucrărilor.

Rîmbu a spus că devizul general estimat pentru realizarea proiectului de modernizare şi extindere a UPU este de 16. 807 696 de lei, iar pentru achiziţionarea aparaturii şi echipamentelor medicale necesare dotării UPU cheltuielile sunt estimate la 4 465 571 de lei.

Printre echipamentele care ar urma să fie achiziţionate pentru dotarea UPU se numără un computer tomograf, echipament pentru intubaţie, un electrocardiograf şi un defibrillator manual, un ecograf Doppler color cu trei sonde, monitoare EKG atât pentru camera de resuscitare, cât şi pentru camera destinată micilor intervenţii septice.


Intră acum și în grupul de